Blyaert Betwist: De processie van Echternach

Dit artikel delen:

Het is schrijnend en hemeltergend dat de 5G-licenties ten vroegste pas midden volgend jaar uitgereikt zullen worden. Drie jaar geleden al stak toenmalig staatsecretaris Philippe De Backer uitte zijn ergernis nadat bleek dat de licenties niet vrij zouden komen. Reden toen was dat de gewesten het niet eens waren over de centen. Dat probleem is inmiddels geparkeerd en nog trappelen we in de processie van Echternach, drie stappen vooruit, twee achteruit.

Er is duidelijk geen urgentie bij politici in het 5G-dossier, laat staan dat ze het belang erkennen van de technologie. Dat ligt grotendeels aan de beperkte impact van 5G, zeker bij de aanvang, op de kiezers. Het zijn immers vooral bedrijven die er gretig van gebruik zullen maken, wat uiteraard dan ook op termijn in het voordeel van Jan met de pet zal zijn.

De belangenvereniging Beltug dringt al langer aan op transparantie en een bespoediging van de procedure, maar blijft voorlopig roepen in de woestijn. Ook Agoria maakt af en toe ophef. Bij de telecomoperatoren blazen ze warm en koud. Ze experimenteren wel, maar de grote investeringen hoeven nog niet. Ook het licentiegeld, dat in totaal bijna vijfhonderd miljoen euro moet opbrengen, hoeft nog niet opgehoest te worden.

En het is bovendien nog lang niet duidelijk of er een vierde operator komt. Cegeka staat te springen. Maar of het zal toekomen met een investering van honderd miljoen euro dat recent werd aangekondigd, is de vraag. Een nationaal netwerk uitbouwen zal veeleer een miljard euro kosten, mogelijk verspreid over meerdere jaren. Dat het een zinvolle investering is, is wel duidelijk.

5G is niet zomaar een nieuw cijfer, het is het platform voor innovatieve diensten waarop ongetwijfeld heel veel bedrijven en startups kunnen inspelen. Hulpdiensten zullen er ‘dedicated’ bandbreedte krijgen, zodat het peperdure en geldverslindende Astrid-netwerk eindelijk is af te bouwen. Het zal ook de aanzet zijn tot geavanceerde smart city-oplossingen waarbij hopelijk een einde komt aan de digitale koterij in Vlaanderen.

Meer dan ooit moet 'Smart Flanders' op het netvlies staan. De miljardeninvestering in de digitale achtervolging mag dan ook gaan renderen. Voorlopig hebben we daar nog niet gek veel van gezien. Het blijft behelpen, stapje vooruit, stapje opzij, stapje achteruit. Het einde van de 5G-tunnel is nog lang niet in zicht. En dat is een schande, zondermeer.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-06-02T11:19:00.000Z Luc Blyaert
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.