Blyaert Betwist: Subsidieslurf van Vlaanderen

Dit artikel delen:

Het was een kort berichtje in de krant: de Vlaamse regering schuift nog maar eens veertig miljoen euro naar Imec, boven op de 110 miljoen euro die het jaarlijks doorsluist naar het onderzoeksinstituut. En de talloze bijkomende miljoenen via allerlei andere vehikels. Daarmee heeft Imec ongetwijfeld de grootste subsidieslurf van heel Vlaanderen.

Ter vergelijking: de Vlaamse innovatiesteun bedraagt in totaal driehonderd miljoen euro per jaar. In de ‘Vlaamse Brede Heroverweging’ (wie bedenkt zo’n naam?) wordt die bijstand kritisch onder de loep genomen en nagegaan in hoeverre die omvangrijke som ook efficiënt is, wat oplevert voor Vlaanderen. Recent nog hebben de vijf rectoren van ons land in een open brief gepleit om die subsidieslurf zeker niet in te korten. Geen wonder. Imec is een boreling van de KU Leuven. Ook het lelijkste pand in Brabant en bij uitstek in Vlaanderen. Wist u dat er een bassin op het dak staat om het geheel wat in evenwicht te houden?

Wereldfaam

Imec heeft wereldfaam, het is het testlabo voor grote chipproducten zoals Samsung of Huawei. Er werken ruim 4.500 onderzoekers, alles samen goed voor een omzet van zo’n zevenhonderd miljoen euro, waarvan dus ruim een vijfde afkomstig is van u, de belastingbetaler.

Wat krijgt Vlaanderen, u dus, daarvoor terug? Hoeveel Vlaamse bedrijven worden in deze subsidiebiotoop betrokken? Niet gek veel. Eric Van Zele, de gewezen ceo van technologieparel Barco, foeterde altijd dat Imec niets, nihil, teruggeeft aan Vlaanderen. Dat het enkel 'rjjkhalzend' (een bewuste typo) naar buitenlandse ondernemingen hengelt. Vlaamse politici weten vaak niet wat Imec doet, maar iedereen beseft dat het toptechnologie is en dus kan de subsidieslurf opengedraaid worden.

Imec zweert, letterlijk soms, bij hardware. Het blijft wraakroepend hoe het destijds het Gentse Iminds (software-innovatie) inlijfde en vervolgens vakkundig de nek omdraaide. Een insider noemde het onlangs de grootste fout die Vlaanderen ooit maakte. Het aantal medewerkers van Iminds dat nog bij Imec werkt kan je op een hand tellen. Sommigen roepen in de woestijn dat Vlaanderen een groot softwarehuis nodig heeft als een oase van innovatie. Wat doe je bijvoorbeeld met artificiële intelligentie (software) in een door hardware gedreven instituut?

Europees commissaris Thierry Breton gaf aan dat Imec best zou evolueren naar een omzet van zowat een miljard euro. En Europa (ook u dus) zal in het kader van de chipcrisis ook heel wat verse duiten in de subsidieslurf stoppen. Ik mag hopen dat u er iets van terugziet. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-06-16T10:36:00.000Z Luc Blyaert
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.