Visterin Fileert: De boom in met blockchain

Blockchain zorgt voor beter bosbeheer in Vlaanderen, kunnen overheidsdiensten volgen?

Dit artikel delen:

Het nieuws viel een beetje tussen de plooien. Onze overheid zet in op blockchain. Al gebeurt dat in een domein waar je het niet meteen zou verwachten: het uitwerken van natuur- en bosgebieden. Het zijn alvast initiatieven die naar meer smaken. Waar wachten we nog op?

Ik vond het in elk geval een opmerkelijk bericht: het Vlaamse Agentschap Natuur en Bos dat met de blockchain aan de slag gaat. Bossen en natuur, dat is toch wel heel erg aards. En op het eerste zicht dus erg ‘on-blockchain’.

Velen kennen blockchain vooral van de virtuele munt bitcoin. Maar dat is natuurlijk slechts één mogelijke toepassing en als we eerlijk zijn zelfs niet diegene die er het meest toe doet.

Blockchain, in wezen een slimme en digitale boekhouding, biedt als technologie nu eenmaal de mogelijkheid om diverse en ingewikkelde processen transparanter en efficiënter te laten verlopen. En in dit geval dus: beheersplannen voor natuur- en bosgebieden die je sneller kan uitwerken.

Subsidies automatiseren

"Als we willen dat onze overheid beter werkt, zijn vernieuwingen als blockchain een must. "

De aanleiding voor het initiatief bij de Vlaamse overheid is duidelijk. Ruim een half jaar geleden werd de regelgeving voor natuurbeheer vernieuwd. Vroeger konden enkel de overheid (en een beperkt aantal erkende organisaties) een beheersplan opstellen voor een natuurgebied of bos. Maar intussen kan iedereen dat, dus ook particulieren, verenigingen of bedrijven.

De processen die deze nieuwe regeling met zich meebracht, denk aan subsidieaanvragen, zijn (zoals wel vaker in dit land) complex en vaak tijdrovend. Maar door alle data op blockchain te zetten, kan je die subsidieaanvragen automatisch verwerken. Dat maakt het niet alleen efficiënter, maar ook transparanter én correcter. Want iedereen werkt op een kaart en dus op informatie die niet in vraag kan worden gesteld. Het basisprincipe van blockchain dus.

Vrijblijvend? Toch niet

"Nu nog notarissen, werkloosheiduitkeringen, dienstencheques en aanbestedingen, en ga zo maar door."

Voorlopig gaat het daar om een proof of concept, zoals dat heet. Maar een vrijblijvend experiment is het zeker niet. Zo wil de Vlaamse overheid de applicatie dit jaar verder ontwikkelen tot een optimaal ecosysteem voor natuur- en bosbeheer in Vlaanderen.

Met blockchain wordt het ook klantvriendelijker, want je geeft elke betrokken partij de kans veel vlotter een beheersplan op te stellen en subsidies te ontvangen. De sleutel bij Natuur en Bos zit blijkbaar in het geven van een digitale code aan een natuur- of bosgebied en er verschillende delen informatie aan te koppelen. ‘Zo krijg je een geautomatiseerd contract waarmee je subsidieaanvragen volledig automatisch kan verwerken’, aldus de topvrouw van het Vlaamse Agentschap in De Tijd. Dat principe kan je, zo benadrukt ze, ook elders toepassen. ‘Denk aan een woning waarvoor je automatisch subsidies aanvraagt als die werd geïsoleerd.’ 

Slankere overheid

De overheid is een onderschatte gebruiker van blockchain-technologie. Ja, financiële instellingen experimenteren hoe ze hun betaalverkeer ermee kunnen vergemakkelijken. Net zoals een scheepvaartbedrijf al werkt met blockchain om containers te traceren. 

Maar er zit ook (en vooral) een grote efficiëntieslag voor onze overheid. Uit menig onderzoek blijkt dat die overheid in ons land daarin nog een inhaalbeweging moet maken. De topvrouw  van het Agentschap voor Natuur en Bos sloeg, naar aanleiding van hun project, wat dat betreft nagels met koppen: ‘Als we willen dat de overheid slanker wordt en beter werkt, zijn dat soort vernieuwingen een must.’

Notaris

De blockchainrevolutie zou dus wel eens een revolutie voor de overheid kunnen betekenen. Of beter: moeten betekenen. Mogelijke toepassingen zijn er genoeg. Als je een huis koopt, moet je daarvoor langsgaan bij de notaris. Een blockchain kan dat werk automatiseren. De aankoop van woning en eigendomscontract kunnen in code worden omgezet en door verschillende partijen (en dus niet langer door één enkele notaris) gevalideerd op een uitgebreid netwerk.

Blockchain kan niet enkel het einde inluiden van de (vaak onvermijdelijke) tussenpersoon, maar ook van de logge administratie. Want of het notarissen zijn die huizen doen verkopen of de vakbonden die de werkloosheiduitkeringen beheren. Of het de uitgifte van diensten- en maaltijdcheques of aanbestedingsprocedures zijn en ga zo maar door, allemaal worden ze vervangbaar door een blockchain. 

De vraag is dus: waar wachten we nog op?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Waar wachten we op? Tot heel deze hype overgewaaid is. Blockchain is niet gemaakt voor transactionele data. Waarom denk je dat Bitcoin steeds meer rekenkracht nodig heeft om z'n hash te berekenen? Containers traceren via blockchain? Bosbeheer via blockchain? Iedereen aan de chain. Na een jaar is er nog maar 1 server over die de chain host en die kan dan alles wijzigen naar eigen goeddunken? Dit zijn probeersels, gelanceerd door mensen met FOMO-syndroom en goedgekeurd door C-levels die absoluut iets willen te vertellen hebben tijdens de volgende golf flight. Sorry, ik wou jullie hype niet bederven...

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-07-11T11:36:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.