Visterin Fileert: De kost van minst kwetsbare land

Minstens twaalf instanties verantwoordelijk voor cyberveiligheid in ons land

Dit artikel delen:
misdaad

Ambitie is goed in het leven. Zo ook het streven om van België een van de minst kwetsbare landen van Europa te maken. Maar zoiets kost middelen en mensen. En daar weten we nog niet veel over. En dus vroegen we het zelf.

Een verlengd weekend. Zoveel tijd zat er tussen het bekendmaken van de hack bij binnenlandse zaken en het beleidsdocument over cyberveiligheid in ons land. Plannen versus realiteitscheck.

‘Een cyberstrategie 2.0 om van België een van de minst kwetsbare landen van Europa te maken.’ Zo wordt het document ‘Cybersecurity strategie België 2.0’ aangekondigd. Het plan is van de hand van het CCB (Centrum voor Cybersecurity België) en behandelt de aanpak rond cybersecurity in ons land van dit jaar tot 2025. En vooral: hoe die strategie er zou moeten uitzien en wie hierbij betrokken is.

Een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid is cyberveiligheid absoluut. Zo lezen we dat er in ons land al minstens twaalf instanties instaan voor cyberveiligheid: het CCB zelf, de federale politie, het Openbaar Ministerie, Defensie, het Nationaal Crisiscentrum, Staatsveiligheid, Buitenlandse Zaken, de Nationale Veiligheidsoverheid, het OCAD, sectorale overheden, het BIPT en de FOD Economie.

De middelen

Hoeveel budget (euro) zal het CCB, en onze overheid in het algemeen, de komende jaren gaat spenderen in de strijd tegen de constant toenemende cybercriminaliteit? Dat weten we niet. Of beter: nog niet.

Het beleidsdocument telt 46 pagina’s en op pagina 45 gaat het kort over de middelen. Nu ja, enkel de vermelding dat er ‘belangrijke, maar essentiële, extra investeringen nodig zijn’. Maar het effectief verwerven van de gevraagde budgetten zal deel uitmaken van de begrotingsgesprekken in het najaar. ‘Dit is de reden waarom we op dit ogenblik nog niet concreet kunnen communiceren over het budget’, klinkt het bij het CCB als we vragen om wat dieper in te gaan op die middelen.

De mensen

Dan nog zijn er de mensen. Wat gaat het CCB doen om de nodige it-specialisten te vinden? En om ze ook te kunnen houden? En dit in een markt waar vandaag - en de komende jaren - iedereen op zoek zal zijn naar dergelijke schaarse talenten?

Bij het CCB erkennen ze dat het inderdaad de bedoeling om de komende jaren nieuwe medewerkers aan te trekken. En ook al is het CCB niet de enige instantie hierin, echt zorgen maakt zij zich niet. ‘Zoals je weet, werven wij onze it-profielen aan via Egov Select, het it-rekruteringsbureau van de federale overheid. Op die manier kunnen wij marktconforme voorwaarden aanbieden’, is het antwoord op onze vraag. ‘Tot op vandaag hebben wij geen problemen ondervonden om geschikte medewerkers aan te trekken.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-05-26T12:18:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.