Visterin Fileert: Hoeveel zombieservers heb jij?

Dead server walking: de andere kant van schaduw-it

Dit artikel delen:

Met de torenhoge energieprijzen nemen we ook het datacenter onder de loep. Hoeveel verbruik gaat er daar naar nutteloze toepassingen en servers? Heel wat, zo blijkt. Wereldwijd staan er tien miljoen servers die alleen maar je factuur verhogen.

De slimste besparing op energieverbruik is verbruik dat je vermijdt. Dat cliché geldt thuis, maar ook in het datacenter. Daarom dat uitbaters vandaag meer dan ooit wijzen op de problematiek van ‘zombieservers’: vergeten servers die de hele dag draaien zonder dat ze actief worden gebruikt. Een behoorlijke verspilling van stroom en koeling.

Ik hoorde onlangs iemand bij een middelgrote serviceprovider zeggen dat maar liefst zestig procent van zijn infrastructuur eigenlijk niet werd gebruikt. Dat is natuurlijk een enorme verspilling. Stel dat het er maar tien tot twintig procent zouden zijn, dan zijn het er nog te veel.

De waarheid ligt waarschijnlijk ergens in het midden. Uit een onderzoek van Jonathan Koomey en Jon Taylor van het Steyer-Taylor Center for Energy Policy & Finance van de Stanford University blijkt dat een derde van de servers in zombie-toestand verkeert. Dit betekent: zij vertoonden gedurende minstens een halfjaar totaal geen tekenen van nuttige computeractiviteit. Dat suggereert dat bijna een derde van het kapitaal in datacenters van ondernemingen wordt verspild. Dat is gigantisch.

Nutteloze servers

"Er zouden wereldwijd meer dan tien miljoen zombieservers bestaan, die het equivalent verspillen aan energie dat door acht grote elektriciteitscentrales wordt gegenereerd"

Volgens de onderzoekers zouden er wereldwijd meer dan tien miljoen zombieservers bestaan, die het equivalent verspillen aan energie dat door acht grote elektriciteitscentrales wordt gegenereerd. Het onderzoek is al enkele jaren oud, maar het ziet er niet naar uit dat de situatie is verbeterd.

Waarom draaien er zoveel nutteloze servers? Heel simpel: meestal omdat uitbaters niet meer precies weten waar de server voor wordt gebruikt. Zo gaat dat nu eenmaal vaak in it. En ze hebben natuurlijk soms ook schrik dat als ze die ene server afvoeren of verwijderen, dat er dan iets misgaat. Ergens. Safety first dus. Of hoe zombie servers dikwijls ook gewoon het gevolg zijn van het niet helemaal in kaart brengen of documenteren van het it-park.

Zombie servers zijn een energie-efficiëntie probleem. Zij vormen een milieuprobleem. En een kapitaalprobleem. Want deze apparaten leveren geen enkele bijdrage en vallen uit het zicht van systeembeheerders. Het onderzoek van Koomey & Taylor onderstreepte ook het veiligheidsrisico van zombie servers - zowel virtuele als fysieke - omdat ze niet worden gepatcht en onderhouden. Een security probleem zijn ze dus ook.

Andere kant van de schaduw

Heel vaak hebben we het in it gehad over schaduw-it. Over die zogenaamd onverantwoorde en roekeloze eindgebruikers die op hun pc’s allemaal toepassingen draaiden die het daglicht niet mochten zien. Over privé-smartphones en macro’s in Excel. Over toestellen die her en der verspreid zaten op ons netwerk maar amper werden gebruikt.

Maar we hebben altijd al geweten dat ook het datacenter een schaduwkant heeft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-03-31T13:01:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.