Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Bedrijven zijn huiverig voor de cloud

cloud volgende stap

Alle mooie woorden van leveranciers en consultants ten spijt, is ‘de cloud’ anno 2016 nog altijd niet mainstream. Althans, dat was de hypothese die ik een paar weken geleden op deze site in het artikel ‘De cloud is nog steeds niet mainstream' wilde testen. Gewapend met twaalf mogelijke redenen om (voorlopig nog) geen gebruik te maken van public cloud services, vroeg ik de lezers van Computable en mensen in mijn eigen netwerk (in binnen- en buitenland) om een online survey te beantwoorden.

Het voornaamste doel was om te achterhalen wat nu eigenlijk echt de grootste bezwaren en/of pijnpunten zijn tegen, en bij het gebruik van publieke cloud services. De antwoorden van de 138 respondenten schetsen een interessant beeld.

En dat is: de cloud heeft nog altijd een paar serieuze issues.

Het gebruik van public cloud services

cloud

Wat is/was de belangrijkste reden om geen gebruik te maken van een publieke cluoddienst?

Eerst ging de vragenlijst in op het huidige gebruik van public cloud services. Ruim acht op de tien (81 procent) van de ondervraagden maken inmiddels gebruik van een public cloud service. Verreweg het populairste is SaaS (90 procent), gevolgd door IaaS (54 procent), PaaS (32 procent) en DaaS (22 procent). Vooralsnog geen verrassingen; SaaS leidt de weg, maar volgens Gartner zit ook IaaS aardig in de lift, met een geschatte groei van ruim 30 procent tegen 2020 - iets wat ook duidelijk naar voren komt in de resultaten.

Wel opvallend is dat Microsoft Azure verreweg de meest populaire cloud provider is. En niet zo’n beetje ook; Azure wordt door 80 procent van de respondenten genoemd. De nummer twee, Amazon volgt met slechts 33 procent. De sterke voorkeur voor Microsoft kan te maken hebben met de geografische spreiding van de respondenten. Meer dan driekwart van de ondervraagden komt uit Europa. Als er meer respondenten waren geweest in de VS, Azië en Australië, dan was het aandeel Amazon wellicht groter geweest.

Redenen om (niet) over te stappen

Waarom juist wel?

En dan waar het eigenlijk om te doen was; de voornaamste bezwaren. Privacy en eigendom van de data vormen verreweg de grootste drempel naar de cloud, genoemd door 62 procent van de specialisten. Security volgt met 42 procent, daarna de wettelijke restricties op het verplaatsten van data naar de cloud (39 procent).

Redenen die het minst vaak genoemd worden zijn een gebrek aan support van de provider (3 procent) en het niet in lijn zijn met de overall strategie van de organisatie (9 procent).

De voornaamste redenen om wél over te stappen naar de cloud, zijn met name flexibiliteit voor de eindgebruiker (werken vanaf elk device op elke plek, genoemd door 57 procent), kostenbesparing (51 procent) en flexibiliteit in het up- en downscalen van capaciteit (49 procent).        

Ondanks alle mogelijke bezwaren, vindt het merendeel van de respondenten die al in productie zijn dat de cloud voldoet aan hun verwachtingen: zeven op de acht mensen zijn tevreden. Een tegenvallende performance wordt hierbij het vaakst genoemd als reden om ontevreden te zijn (26 procent).

In het onderzoek werd ook gevraagd naar de belangrijkste zaken die zouden moeten worden aangepakt als het gaat om public cloud services. Drie thema’s komen vaak naar voren:

  • De integratie tussen on-premises oplossingen en public cloud services - de mogelijkheid om workloads heen en weer te verplaatsen (59 procent)
  • De connectie tussen on-premises oplossingen en public cloud services - meer behoefte aan directe, hoge snelheid en ‘low latency’ internetverbindingen (58 procent)
  • Data security, veiligheid, encryptie en integriteit (51 procent)

Opvallend is het dat security hier niet het hoogst scoort, terwijl dit over het algemeen wel als een van de voornaamste bezwaren wordt gezien tegen het gebruik van publieke cloud services.

Is de toekomst cloud-only?

In mijn eerste blog gaf ik te kennen dat het naar mijn idee nog jaren gaat duren voordat de cloud echt mainstream is en dat een cloud-only toekomst er waarschijnlijk nooit gaat komen. Toch blijkt nog altijd 36 procent van de respondenten te geloven in een cloud-only toekomst, over tien tot vijftien jaar. Voor de non-believers zijn de voornaamste redenen dat public cloud services niet in alle bedrijfsstrategieën passen (67 procent) en dat er altijd bezwaren zullen zijn en blijven op het gebied van vertrouwen en data security (59 procent).

Persoonlijk geloof ik niet dat on-premises gaat verdwijnen. Maar zelfs als de hierboven genoemde 36 procent gelijk heeft, of krijgt, dan is naar mijn idee tien tot vijftien jaar een behoorlijk korte tijd om alle bezwaren, zorgen en technische restricties die er nu (nog) leven volledig weg te nemen - waarschijnlijk te krap.

Bas van Kaam, senior management consultant bij Detron

Rapport

Het volledige onderzoeksrapport is gratis te downloaden op mijn site. Daarin komen nog verschillende andere resultaten naar voren, zoals de regels rondom het gebruik van gratis public cloud services als Onedrive, Google Drive, Dropbox en iCloud, de meningen van diverse experts rondom de recente aankondigingen van Microsoft en Citrix (XenApp Express vervangt Azure RemoteApp en Windows 10 VDI vanuit de Azure-cloud) en meer.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-10-14T14:10:00.000Z Bas van Kaam
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.