Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

AWS pakt stevig uit op eigen feestje

Bericht over dag 2 van Re:Invent 2018!

In Las Vegas vindt jaarlijks in november het AWS Re:Invent plaats. Ook de achtste editie van dit Amazon Web Services-evenement - grootschaliger dan ooit met ruim 52.000 bezoekers en duizenden verschillende workshops, talks en sessies verspreid over zeven hotels - staat in het teken van product- en feature-lanceringen en kennisdeling. Jeroen Jacobs, cloudconsultant bij Oblivion Cloud Control, is ter plaatse en doet als Computable-expert dagelijks verslag. Dag 2.

Na een hele serie aankondigingen gisteren doet de tweede dag van AWS Re:Invent zeker niet onder.

Een van de hoofdprogramma’s van deze dag is de Global Partner Keynote van Terry Wise, vicepresident Global Alliances, Channels and Ecosystem. Zijn keynote omvatte veel afwisseling in sprekers waaronder indrukwekkende klantcases gegeven door de C-level/boardmembers van de betreffende bedrijven omtrent hun AWS-ervaringen. Het Filipijnse Globe Telecom heeft veel Oracle-databases vervangen door de AWS MySQL-variant, AWS Aurora, en daarmee de kosten met negentig procent gereduceerd. Smartronics maakt het nog extremer in haar data analytics-oplossing. Door volledig serverless te gaan met AWS Lambda brachten ze de kosten terug naar een procent en hebben ze tevens vier keer meer performance.

De keynote werd vervolgd met een verhaal over analytical economy door de ceo van Sumologic met referentie naar hoe Fortnight AWS en Sumologic inzet. ‘Data is the foundation of innovation’, is het statement dat Wise eraan toevoegde.

Partnernetwerk

"Wereldwijd zijn er nu 86 AWS-premierpartners; in de Benelux twee"

Later in de keynote werden aankondigingen gedaan aangaande het partner-ecosysteem van AWS. Zo voegt AWS een Container Competency-programma toe. ‘Containers are the new standard’. stelt Wise. Ook zijn er twee IoT-partnerprogramma’s gelanceerd. De AWS Device qualification program for IoT en de AWS Device Catalog for IoT.

Daarna werden de AWS-partners gefeliciteerd die het afgelopen jaar de hoogste AWS-partnerstatus wisten te bemachtigen (AWS Premier Partner). Voor de Benelux zijn dit Cloudar en Oblivion Cloud Control. Wereldwijd zijn er nu 86 AWS-premierpartners; in de Benelux twee.

De keynote vervolgde met een talk van Dave Mccan, verantwoordelijk voor de AWS Marketplace. Duidelijk werd dat de marketplace een sterk groeiend segment is en organisaties het een voordeel vinden om SaaS-diensten via AWS af te kunnen nemen. De belangrijkste aankondiging nu was de lancering van een AWS Marketplace voor containers welke direct al meer dan 160 containerdiensten omvat.

De keynote sloot af met een interview met Andy Jassy, topman van AWS. Belangrijkste keywords die Jassy in zijn verhaal terug liet komen zijn: ‘Millions of devices (loT), massive data collection, analytics and intelligence. In next five years most applications will have machine learning inside.’

Artificial Intelligence Summit

In de middag nam ik deel aan de Artificial Intelligence Summit met sprekers van AWS en internationale universiteiten. Tijdens de summit werd inzicht gegeven in recente ontwikkelingen die Amazon Alexa naar het volgende niveau brengen. Alexa is nu dankzij deep learning-technologie contextbewust en reageert meer natuurlijk. Ondermeer de fluistermode is toegevoegd waarbij Alexa zelfstandig terugfluistert.

Een andere spreker paste deep learning toe op verkeersanalyse. Een bijzondere conclusie hieruit is dat we niet volledig zelfrijdende auto’s nodig hebben om de fileproblemen op te lossen. Met minder dan een op de tien auto’s zelfrijdend, zien we voldoende correctie die in een simulatie voldoende invloed heeft op de door mensen bestuurde auto’s.

Later in de middag volgde toepassingen van self learning-algoritmes om celmutatie bij kanker nauwkeurig te herkennen en de effectiefste behandeling vast te stellen. Overall- conclusie van de middag is dat deep learning oplossingen aandraagt conform logica die we als mens niet kunnen bedenken of soms zelfs niet kunnen bevatten. Deep learning wordt absoluut belangrijk in tal van toepassingen die we de komende decennia gaan gebruiken in ons dagelijks leven.

Nog meer aankondigingen

"Amazon Translate ondersteunt nu Customized Translations, waardoor het mogelijk is specifieke vocabulaire aan de vertaaldienst toe te voegen"

Buiten de aankondigingen rondom het Partner-ecosysteem zijn de volgende aankondigingen gedaan. Cloudwatch Logs Insights is gelanceerd. Dit is een AWS managed log-analysetool die het makkelijk maakt Cloudwatch Log-data te analyseren.

DynamoDB for transactions is gelanceerd. Dit zorgt binnen DynamoDB voor borging en afhandeling van datalogica zoals dat in veel SQL-databasesystemen bijvoorbeeld het geval is. Dit hoeft niet meer in de applicatie opgelost te worden. Amazon Translate ondersteunt nu Customized Translations. Hierdoor is het mogelijk specifieke vocabulaire aan de vertaaldienst toe te voegen.

Wil je alle aankondigingen zien of meer details weten, kijk dan op de officiële AWS whats news blog posts.

Benelux Drinks

De afsluiter van de dag in de avond was Re:Invent Benelux Drinks. Wat jaren geleden startte als een ludiek idee vanuit InQdo en Oblivion Cloud Control is uitgegroeid tot een onderdeel die je als Benelux-deelnemer niet wilt missen. Inmiddels wordt de Benelux Drinks georganiseerd en gesponsord door twaalf in de Benelux gevestigde organisaties met driehonderd gasten waaronder AWS-klanten, consultancybedrijven, managed service providers en solution providers. Ook AWS zelf is aanwezig met de bekende gezichten van AWS Benelux. Ook dit jaar was de Benelux-borrel weer een groot succes. Veel bekenden uit de AWS Community maar ook oude bekenden uit voorgaande AWS-projecten. Het is gaaf om te zien hoe groot AWS ook in de Benelux aan het worden is.

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-11-28T10:44:00.000Z Jeroen Jacobs
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.