Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

AWS innoveert zijn basisdiensten

Cto Werner Vogels kondigt tijdens re:Invent productverbeteringen aan

Computable Expert

Jeroen Jacobs
Cloud Consultant / Project Manager @ Oblivion Cloud Control, Oblivion Cloud Control. Expert van Computable voor de topics Management, Outsourcing en Cloud Computing.

In Las Vegas vindt jaarlijks in november het AWS Re:Invent plaats. Ook de achtste editie van dit Amazon Web Services-evenement - grootschaliger dan ooit met ruim 52.000 bezoekers en duizenden verschillende workshops, talks en sessies verspreid over zeven hotels - staat in het teken van product- en feature-lanceringen en kennisdeling. Jeroen Jacobs, cloudconsultant bij Oblivion Cloud Control, is ter plaatse en doet als Computable-expert dagelijks verslag. Dag 4.

Na de keynote vol productlanceringen van AWS-ceo Andy Jassy gisteren, is vandaag de keynote van cto Werner Vogels het hoogtepunt van de dag. Donderdag is tevens de laatste dag van re:Invent. De conferentie wordt vandaag met een groot eindfeest re:Play afgesloten.

Werner Vogels start zijn keynote met terugkijken naar zijn slechtste dag bij Amazon. Dit was 12 december 2004: de dag waarop Amazon garandeerde zijn zendingen voor kerst te leveren. De database van het shoppingplatform was maximaal opgeschaald en plots klapte het systeem eruit. Een bug in de database logging resulteerde in twaalf uur downtime op een van de meest cruciale dagen in het jaar. Van deze failure heeft Amazon veel geleerd. En die leerpunten zien we terug in het huidige dienstenaanbod van AWS. Vogels vervolgde met een doorkijkje naar de achterliggende technologie en architectuur van de AWS-diensten.

AWS Aurora

"Ondanks de verbeteringen met Aurora is de relationele database niet altijd de beste oplossing"

Everything fails all the time’. Het minimaliseren van de impact is dus van belang, reden voor AWS om met cell based architectures binnen de zogeheten availability zones te werken. De technische doorkijk begon gericht op databases. Relationele databases zijn ontworpen in de jaren tachtig voor andere hoeveelheden data. Deze zijn niet ingericht voor cloud en wereldwijde implementaties. We moeten weg van de jaren tachtig-databaseprincipes en het bedrijf heeft daarom AWS Aurora als relationele database-oplossing met database aware storage. Aurora repliceert zes keer met selfhealing-principes als een cell of zelfs een volledig datacenter faalt. Aurora is de cloud native-database en de basis voor innovatie, stelt Werner.

Ondanks de verbeteringen met Aurora is de relationele database niet altijd de beste oplossing. Kijkende naar de workload van AWS-klanten betreft ongeveer van 70 procent van de queries een single key value request, 20 procent meerdere rows en slechts 10 procent echt relationeel uit meerdere tabellen. Ook binnen een applicatie is het dus belangrijk per usecase de juiste database oplossing te selecteren. In 2012 lanceerde AWS DynamoDB en ook Amazon zelf heeft met AWS Database migratieservice zonder downtime veel workload binnen het retail-platform overgebracht naar DynamoDB. In DynamoDB heeft AWS nu automatic resharding toegevoegd, wat onder water zorgt dat op fysieke storage de performance gelijkmatig blijft schalen.

Amazon S3

De tweede core AWS-dienst waar een kijkje onder de motorkap werd gegeven was S3. Mai Lan Tomsen, verantwoordelijk binnen AWS voor onder meer S3, vertelde de essentie van S3. ‘Exabytes of Storage, Terabytes per second, It just works’. S3 is een van de eerste diensten van AWS in 2006. Het had toen acht  microservices as feature op S3. Momenteel zijn er dat 235+.

Durability op S3 storage is kern voor AWS. ‘Our commitment to your data’. En zo ontwikkelde AWS een echte ‘culture of durability’. Elke dienst krijgt een durability review (static analyses, checksums en spoofs, durability-checks en operational safeguards). Ook S3 kan een volledig datacenter missen.

AWS Redshift

Vogels vervolgde en keek naar zijn beste Amazon dag dit jaar. Dat was 1 november. Op die datum heeft Amazon een van de grootste Oracle datawarehouses uitgezet en vervangen voor AWS Redshift. Bijzonder genoeg merk je dat AWS deze re:Invent enkele keren met impliciete statements uithaalt naar Oracle. Iets wat AWS normaliter nooit doet. Oracle heeft natuurlijk recent zeer open en agressief de aanval op AWS gedaan in media-uitingen, dus AWS zet Oracle tijdens zijn conferentie weer even op zijn plaats.

AWS claimt dat Redshift voor Amazon Retail 17 keer meer performance voor queries biedt en tien keer meer voor bulk delete. En het product is voor alle klanten 3,5 keer sneller dan zes maanden geleden. Dit komt door productverbeteringen aan de achterzijde. Voor 87 procent van de queries op AWS Redshift hoeven klanten niet te wachten op de output van de query, maar Vogels stelt dat AWS niemand wil laten wachten. Daarom introduceert hij Redshift Concurrency Scaling. Voor elke 24 uur Redshift gebruik kan een klant één uur gratis bursten. Builders hoeven dus niet meer te wachten.

Na Redshift kwam de chief product officer van Fender Digital, een dochter van Amerikaanse producent van muziekinstrumenten en muziekapparatuur, op het podium. Hij vertelde hoe AWS het bedrijf helpt te digitaliseren. Fender, ontwikkelaar van apps, websites en ict-tools, koos voor AWS om zicht geen zorgen te hoeven maken over de infrastructuur en om te kunnen schalen. Het bedrijf beweegt naar volledig serverless en wil machine learning inzetten voor betere klantervaringen. Ook een voice interface staat op de roadmap bij de leverancier.

AWS Lambda

Vogels vervolgt met serverless. Sinds de lancering in 2014 zijn veel features toegevoegd aan AWS Lambda, maar ook deze re:Invent worden er zaken aangekondigd. ‘95 procent of AWS feattures and services are built based on direct customer feedback’, zegt hij. En daaruit volgt toevoeging van de AWS ontwikkel-toolkit voor PyCharm, IntelliJ en Visual Studio Code. Ook maakte de cto bekend dat Ruby-ondersteuning is toegevoegd aan AWS Lambda.

Om iedere developer in zijn eigen taal te kunnen laten bouwen, beschikt het product nu ook over ‘Custom Runtimes’. Hiermee kan elke Linux compatible runtime codes worden gebruikt. Denk aan bijvoorbeeld PHP en Cobal. Verder kreeg Lambda nog de toevoeging van Lambda Layers. Dit scheelt duplicatie van code door de mogelijkheid voor refereren.

Voor orkestratie van serverless apps, is er AWS Step Functions. Binnen Step Functions zijn er nu integraties met acht andere veel gebruikte AWS-diensten aangekondigd. Tot slot in het serverless-domein ondersteun de AWS api gateway nu ook Websocket en kan de AWS Application Load Balancer nu ook naar Lambda loadbalancen.

Meer adoptie in Nederland

"Er zijn nog steeds veel bedrijven in Nederland die niet met AWS werken"

Ik ben echt onder indruk hoe groot de AWS-community op wereldschaal is. Ondanks dat ik als AWS-cloudconsultant bij onze klanten dagelijks tot innovatieve oplossingen op AWS zie ontstaan, realiseer ik me dat we in Nederland nog veel meer adoptie zullen gaan maken. Ondanks dat er wel degelijk niveau innovatie met AWS bij aardig wat van onze klanten al plaatsvindt, zijn er ook nog steeds veel organisaties zonder AWS. Natuurlijk ben ik wat bevooroordeeld, maar in mijn ogen zou elke organisatie moeten experimenteren met of zich verdiepen in AWS. Mijn missie voor 2019: Zo veel mogelijk organisatie AWS enabled maken en ze meer leren over deze technologie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-11-30T10:34:00.000Z Jeroen Jacobs


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.