Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Gebruik het 6R-model bij cloudmigratie

Computable Expert

Robbrecht van Amerongen
Strategie en Business Development , Conclusion . Expert van Computable voor de topics Cloud Computing en Internet of things.

Nieuwe techniek brengt de mogelijkheid met zich mee om na te denken wat je als it-gebruiker met je bestaande techniek wilt doen. Het verhuizen (migreren) naar de cloud, is een goed moment om opnieuw na te denken over wat je wilt doen met je applicaties.

Het aantal applicaties dat een bedrijf gebruikt, kan sterk variëren. Van een kleine organisatie die eenvoudige softwareoplossingen gebruikt voor de administratie, email en klantcontacten (crm) tot grote internationale ondernemingen die duizenden systemen hebben draaien.

Het migreren naar een cloud-omgeving is een mooi moment om eens goed na te denken over het gebruik en levensduur van de bestaande applicaties. Ondanks de voor de hand liggende voordelen in flexibiliteit en het operationele kostenmodel, kan het migreren een uitdagend proces zijn. Een goede strategie en een helder stappenplan gaat ervoor zorgen dat de business zich ook daadwerkelijk geholpen voelt met deze verandering. De kern van deze strategie is het kiezen van de juiste migratie-optie, het begrijpen van de afhankelijkheden tussen de applicaties, inzicht hebben in het gebruik van de applicatie en het kiezen welke lagen van de applicatie het meest profijt hebben van de cloud-infrastructuur. Daarbij zal er goed gekeken moeten worden welke applicatie opties het beste functioneren in een cloud-native-oplossing. 

Tot slot moet je je realiseren dat alles naar de cloud migreren een kostbare zaak is. Je zult op een bepaald moment moeten besluiten welke systemen nog on-premises achterblijven. 

Zes mogelijke strategieën

"Cloudmigratie bestaat uit zes mogelijke strategieën"

Een effectieve cloudmigratie bestaat uit de onderstaande zes mogelijke strategieën. Ook wel bekend uit het artikel van Stephen Orban over de zes R’s van cloudmigratie. De eerste stap is het inventariseren van je applicatielandschap en bepalen in welke categorie de verschillende applicaties vallen.

  • Retire 

Een migratie is een goed moment om alle componenten van je it-landschap nog eens onder de loep te nemen. Op dit moment kan je beoordelen of het betreffende systeem nog wel voldoende bijdraagt aan het bedrijfsproces. Kijk hierbij ook naar systemen die overbodig zijn; het kan zijn dat deze systemen dubbel in het it-landschap aanwezig zijn of simpelweg niet meer worden gebruikt. Het uitzetten zorgt al voor een directe besparing. De systeemfunctie wordt opgeheven of ondergebracht in een ander systeem. De goedkoopste manier om je it-landschap naar de cloud te brengen, is het ontmantelen van dergelijke systemen. Deze systemen hadden al lang geleden opgeruimd moeten zijn. Voorbeelden hiervan zijn systemen die door een fusie of overname bij het landschap zijn gekomen en eigenlijk dubbel zijn; legacy-systemen met een lage business-impact en weinig gebruikers; maatwerk waar inmiddels standaardsystemen voor beschikbaar zijn.

  • Rehosting

Rehosting, ook wel 'lift-and-shift' genoemd, is de snelste manier om een applicatie naar de cloud te brengen. De fysieke en virtuele servers worden verhuisd naar een cloud-infrastructuur-as-a-service (iaas)-omgeving, inclusief de applicaties die daarop draaien. Bij rehosten is het verbeteren van performance van business-applicaties redelijk eenvoudig door het toevoegen van meer (cloud)resources aan de systemen. Deze systemen zijn te sterk afhankelijk van specifieke versies van het operating system of vereisen specifieke instellingen. In dat geval is het eenvoudiger om een dergelijk systeem te emuleren via een virtual machine. Hiermee hoeft er weinig aan het betreffende systeem aangepast te worden en is het mogelijk geworden om deze systemen te koppelen met moderne cloudtechnologieën.

Het voordeel van rehosten van applicaties is dat er geen wijzigingen in de architectuur nodig zijn. De applicaties kunnen in de cloud eenvoudiger schaalbaar gemaakt worden door meer rekenkracht of geheugen toe te wijzen. Hoewel dit een snelle oplossing is, geeft het rehosten niet alle voordelen van de cloudmigratie. Het maakt bijvoorbeeld geen gebruik van cloud-native-mogelijkheden. Ook vergroot het rehosten de complexiteit de totale oplossing omdat nu ook cloudkennis nodig is. Rehosten is vaak de eerste stap om naar de cloud te gaan. Het wordt vaak toegepast op het moment dat de bestaande on-premises hardware moet worden vervangen en er geen tijd is om de applicaties op cloud-native aan te passen. Rehost is vaak een eerste zet in de richting van het moderniseren van de applicaties op een cloud infrastructuur. Voorbeelden van deze systemen zijn: systemen met een sterke interne consistentie en relatief weinig externe koppelingen; systemen die in de huidige situatie op een beperkt aantal servers draaien; systemen die in combinatie met het operating system eenvoudig in een virtual machine te plaatsen zijn.

  • Replatforming 

Ook wel 'lift-beetje-aanpassen-en-shift' genoemd. Bij deze systemen is het mogelijk om met een paar kleine wijzigingen gebruik te kunnen maken van de voordelen van native cloud-onderdelen. Dit kan zonder structurele aanpassingen aan de applicatie-architectuur. Denk daarbij aan het vervangen van een zelf gehoste database door een database-as-a-service. Hierdoor vervallen de kosten van technisch beheer van deze systemen. Als je toch bezig bent, kan je proberen om producten met een dure licentie te vervangen door vergelijkbare producten met een goedkopere licentie. Denk hierbij aan het vervangen van Oracle Weblogic door Apache Tomcat. In alle gevallen wordt er gezocht naar een alternatief component dat zorgt dat je direct de voordelen van cloud technologie kunt gebruiken.

Een replatform-strategie is een goede keuze voor systemen die geen zware architectuur wijzigingen kunnen verwerken. Ook is dit geschikt voor organisaties die niet in staat zijn (in techniek en/of budget) om de systemen te herstructureren. De aanpassingen voor de verhuizing naar de cloud zijn maar minimaal. Voorbeelden van dergelijke systemen zijn: grote enterprise-systemen die onder water een generieke database/applicatieserver hebben met hoge licentiekosten; systemen die modern zijn opgezet op basis van veel gebruikte systeemcomponenten die een goed cloud-native-alternatief hebben. 

  • Repurchasing 

Een nieuw product kopen is ook een snelle manier om de voordelen van cloud-technologie te behalen. Een software-as-a-service (saas) kan een snelle overgang vormen voor een groot aantal standaarddata- en applicatie-oplossingen. Denk vooral aan het klantinformatiesysteem (crm), de content managementsystemen en systemen voor het voeren van een administratie.

Een nieuw product (saas) aanschaffen heeft een effect op de kosten. De kosten van een on-premises oplossing worden vervangen door de kosten van dezelfde functionaliteit in de cloud. Het vervangen van een bestaande applicatie door een functioneel vergelijkbare oplossing in de cloud (als saas), kan als voordeel hebben dat er veel nieuwe functionaliteit automatisch bijkomt. Deze keuze is vaak een erg verstandige als het gaat om legacy-systemen die niet eenvoudig naar de cloud overgezet kunnen worden. Voorbeelden van deze systemen zijn vooral generieke functies die niet bepalend zijn voor het onderscheidend vermogen van je organisatie. Denk dan vooral aan hrm, crm, boekhouding, rapportages, cms, email en document sharing.

  • Refactoring/Re-architecting 

Het opnieuw ontwerpen en bouwen van de applicatie, met cloud native features als leidraad, is vooral van toepassing op applicaties die voorzien in een belangrijke bedrijfsfunctie die niet zomaar als standaard (saas) oplossing te krijgen zijn. Het refactoren van een dergelijke oplossing zou bij voorkeur een service-oriented (of server-less) architectuur als uitganspunt hebben. Dit ondersteunt ook de veel gevraagde wens naar wendbaarheid van it en het garanderen van continuïteit van de kernsystemen. Deze oplossing is in veel gevallen de meest kostbare, maar als het gaat om de kern van het it-landschap dan zorgt het voor onderscheidend vermogen in je product of dienst; dan kan dit ook de meest waardevolle migratie zijn.

  • Retain

In veel gevallen betekent dit laten staan (voor nu dan). Want migratie naar de cloud hoeft niet te betekenen dat alles meegaat. Er zijn situaties denkbaar waarbij it-componenten in je landschap het beste kunnen blijven staan waar ze staan. Dit kan het geval zijn voor systemen die nu nog veel waarde toevoegen aan het bedrijfsproces en waarvan deze waarde in de nabije toekomst sterk afneemt. Als de investering in deze systemen aanzienlijk is geweest dan kan het een optie zijn om zo lang mogelijk waarde uit deze investering te halen voordat je besluit om ze over te zetten naar de cloud. Het kan ook zo zijn dat de kosten van migratie dusdanig hoog zijn dat dit geen positieve businesscase oplevert. Het heeft hier geen zin om een volledige migratie van je landschap te forceren. 

Tot slot kan het zijn dat het bedrijfsmodel of bedrijfsactiviteiten het vanuit compliancy niet toestaan dat deze activiteiten in de cloud worden uitgevoerd. Het gedeeltelijk on-premises houden van deze systemen is goed mogelijk en vergt een gedegen hybride-cloudstrategie. Bij een retain-strategie is het verstandig om de optie van cloudmigratie in het lifecycle-proces van dit systeem mee te nemen.

Zorg voor strategie

Technologische ontwikkelingen zullen cloud toepassingen steeds beter maken. Dit maakt het voor bedrijven steeds makkelijker en relevanter om cloud-oplossingen toe te passen bij het bereiken van hun bedrijfsdoelstellingen. Een cloudmigratie levert een aanzienlijk voordeel op voor het operationeel houden van de functionaliteit van verouderde systemen. De migratie naar de cloud moet niet gezien worden als een one-size-fits-all-oplossing, maar passen in een totale strategie. In alle gevallen is de bijdrage aan de bedrijfsdoelstellingen leidend voor de te kiezen strategie. In alle gevallen wens ik u veel succes met uw verhuizing!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-10-12T11:41:00.000Z Robbrecht van Amerongen


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.