Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Het moderne datacenter doet dromen

De kruitfabriek in Vilvoorde vormde het decor van het EMC Forum 2016

Elfjes, boompjes, kruiden, het was een ongebruikelijk zicht voor een technologieconferentie als het EMC Forum dat op zes juli in de Vilvoordse Kruitfabriek plaats vond. Maar deze gimmick (‘Tomorrowland meets EMC’) gaf meteen perfect het thema van de conferentie weer: als de cio zijn it-infrastructuur goed op orde heeft, dan kan hij in alle rust nadenken over de toekomst van it en de toevoegde waarde van it binnen zijn bedrijf.

EMC zet zwaar in op het ‘Modern Data Center’, een datacenter dat zoveel mogelijk geautomatiseerd is om it en het bedrijf te transformeren. It moet aangeboden worden als een dienst aan de business, en dat vereist dat nieuwe resources snel ingeschakeld kunnen worden en flexibel ingespeeld moet kunnen worden op veranderingen in de markt. Bij voorkeur gebeurt dat met een Converged Infrastructure, gaf Nigel Moulton aan. Converged Infrastructure biedt de it-afdeling verwerkingscapaciteit, dataopslag, netwerken en virtualisatie in één, waardoor alle getest en vooraf geconfigureerd kan worden. Minder puzzelwerk voor it, meer tijd voor it om zich met strategie bezig te houden, is de boodschap.

Business IT kloof geslecht

Twee Belgische klanten van EMC toonden alvast aan hoe een solide it-infrastructuur inderdaad de mogelijkheid biedt om meer toegevoegde waarde aan de business te leveren. Zowel Xavier Bourgois (cio Barco) als Paul Danneels (cio Vdab) toonden aan hoe it een cruciale rol speelt in de transformatie van hun organisaties en zoomden vooral in op de manier waarop een zorgeloze it beter kan samenwerken met de business. Het is duidelijk dat bij deze organisaties de traditionele kloof tussen it en business weggewerkt wordt. Met dank aan een stevige infrastructuur. 

Dell en EMC integratie

Tijdens EMC Forum lichtte vice president EMC West Europa, Jacques Boschung, ook al een tipje van de sluier over de nakende integratie van Dell en EMC. Boschung benadrukte dat het aanbod van beide bedrijven zeer complementair is, waarbij de sterke dienstenpoot van EMC ook de Dell-klanten zal aanspreken. 'Dit is een ‘scope merger’ om ons aanbod te verbreden, niet een merger om efficiëntie te brengen en te besparen', zegt Boschung. Dat het nieuwe Dell Technologies een bijzonder belangrijke speler wordt, blijkt niet alleen uit de gezamenlijke tachtig miljard dollar omzet, maar ook uit het leiderschap in liefst 21 ‘magische kwadranten’ van Gartner.

Uit de samenvatting van de recente EMC World conferentie die cto Hans Timmerman van EMC Nederland bracht, valt alvast niet af te leiden dat de innovatie in de aanloop naar de integratie stilgevallen is. Tientallen nieuwe hardware- en softwareproducten werden toen voorgesteld, allemaal ook met dezelfde principes die ook de basis vormen van het moderne datacenter: flash storage, schaalbaarheid, cloud en software-defined. De nieuwe instapmodellen van de Unity-opslagreeks sprongen het meeste in het oog, samen met de Native Hybrid cloud en de Virtustream storage cloud. 

Technologie en sport

Met een zomer die bol staat van sport kon EMC geen betere spreker in huis gehaald hebben dan Eddy Schuurmans van Quesd. Zijn Soccerlab toepassing brengt alle mogelijke data uit divers bronnen samen in één enkele centrale toepassing, voor gebruik door de video analisten van voetbalploegen. Tal van binnen- en buitenlandse voetbalteams gebruiken deze software om fases uit matchen te analyseren en zo de tegenstander te doorgronden. Een ander toepassing uit de sportwereld werd gedemonstreerd door Dimension Data, dat zelf niet alleen een wielerteam sponsort, maar ook alle data verzamelt en analyseert bij de Ronde van Frankrijk. Op die manier kan de ‘customer experience’ van de tv-kijker verbeterd worden. Naast de gegevens die de kijker op het scherm ziet, worden ook heel wat data aangeboden aan de commentatoren, die op die manier extra gespreksstof krijgt. De gegevens worden verwerkt op een VXrail van EMC die zich in de Tour-vrachtwagen van Dimension Data bevindt en alle gegevens worden doorgestuurd naar de cloud van Dimension Data, gebaseerd op VBlocks van EMC. 

José Delameilleure, Delaware Consulting

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-07-13T11:37:00.000Z José Delameilleure


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.