Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Digitale transformatie: wacht niet tot het te laat is

DellEMC Forum Brussels

Digitale transformatie

Als je geconfronteerd wordt met een ingrijpende verandering, zoals de digitale transfor-matie vandaag, heb je twee keuzes. Je kan verstijfd naar de veranderende wereld staren, zoals konijnen naar een lichtbak. Of je kan gretig gebruik maken van de kansen die uit deze ingrijpende veranderingen voortvloeien. Dat was het thema van het DellEMC Forum Brussels, het eerste gezamenlijke event sinds het samengaan van beide bedrijven.

Tour & Taxis in Brussel was hiervoor de juiste locatie. Dit voormalig goederenstation en industrieel pakhuis werd de voorbije decennia getransformeerd tot een dienstencentrum met kantoren, een beursgebouw en wooneenheden. Symbolischer kan haast niet voor dit thema. 

Digitale vaardigheden

Meer dan vijfhonderd klanten, channel partners en eindgebruikers hoorden Pascale Van Damme, country manager Dell Belux, openen met een overzicht van wat het nieuwe bedrijf voorstelt. Maar de nadruk lag toch vooral op de toekomst van onze economie, en de ingrijpende rol van digitale transformatie, zowel voor de competitiviteit van onze lokale bedrijven als voor het creëren van jobs.

Om die transformatie door te voeren, zijn wel digitale skills nodig: het ontbreken van de juiste skills binnen het bedrijf kan een groot obstakel betekenen voor digitale transformatie, zo blijkt uit recent onderzoek van DellEMC. Daarom deed Van Damme een warme oproep om nog meer te investeren in STEM in het onderwijs, en het belang van meer technisch talent voor onze maatschappij. En het belang van het delen van knowhow uit om ondernemers steunt die nieuwe tools ontwikkelen. Als voorbeeld gaf ze de recente Belgische prinselijke handelsmissie naar Texas, geleid door prinses Astrid, waarbij ook de samenwerking tussen universiteiten en bedrijven kan leiden tot succesvolle start-ups en een creatieve groeipool voor technologische initiatieven.

Disruptie: houd je aan 6 regels

Dat een digitale transformatie nodig is, daarvan zijn de meeste bedrijfsleiders wellicht al overtuigd. Maar hoe begin je aan digitale transformatie? In een fel gesmaakte keynote besprak Nigel Moulton, EMEA cto converged platforms & solutions division bij Dell EMC, ‘de zes regels van disruptie’. Wie deze regels volgt, ziet de opportuniteiten van de digitale transformatie en is tegelijkertijd beter beschermd tegen de bedreigingen in de markt.

Vier regels hebben een eerder technische inslag. Samengevat wordt de ‘interface’ steeds belangrijker, moet je via technologie alle mogelijke wrijvingen uit je processen halen (want anders gaat de klant naar de concurrentie), moet je ook verder denken dan het meetbare en beseffen dat bijvoorbeeld artificial intelligence nodig wordt om alle data te bevatten en te verwerken. Vierde regel is om je voor te bereiden op een overvloed aan data, en dat kan door over te schakelen naar een hybride infrastructuur. Wist je dat tot 24 procent kan besparen in vergelijking met traditionele infrastructuur?

Verder nog twee zakelijke regels. ‘Wees eerlijk’ was één van die regels, en het woord ‘Volkswagen’ volstond voor de toehoorders om te begrijpen wat hij daarmee bedoelde. Maar Moulton spoorde de zaal ook aan om nieuwsgierig te blijven, in de goede zin van het woord welteverstaan. Door nieuwe technologische trends te blijven volgen, voorkom je dat je de trein mist en dat je concurrenten al jaren een voorsprong nemen met technologie die je eigen medewerkers enkel kennen van de laatste James Bond.

Transformatie in de praktijk

Die nieuwsgierigheid konden de aanwezigen volop stillen door een van de 28 break-out sessies te volgen rond nieuwe technologieën en oplossingen om de transformatie te ondersteunen. De strak getimede sessies over de hyper-converged infrastructure, hybrid cloud en het datacenter van de toekomst kenden het meeste bijval.

Hyper-converged infrastructure leeft bij bedrijven. 'Moet je zelf alle elementen bouwen of ga je ze elders kopen?', vroeg Nigel Moulton, EMEA cto bij VCE, aan het publiek. Als je ze koopt, gaat het sneller en kun je focussen op area’s waarin je het verschil kunt maken met de concurrentie. En de drivers voor deze transformatie zijn aanwezig: virtualisatie (waardoor makkelijk te schalen), storage die omschakelt richting flash en waarvan de kosten elke 18 maanden dalen (lager tco).

Vrijwel iedereen is ervan overtuigd dat hybrid cloud de toekomst is. Voor zowel start-ups die op zoek zijn naar agility en snelheid als voor traditionele it-organisaties die op zoek zijn naar kostenbesparing, meer eenvoud en efficiëntie kan de hybride cloud een antwoord bieden. Datacenter evangelist Eric De Witte gaf enkele cijfers die ogen doen openen: gemiddeld besparen bedrijven 24 procent op it-kosten door over te schakelen op de hybrid cloud. 40 procent van deze besparingen worden gebruikt om nieuwe initiatieven op te starten. En de hybrid cloud adopter zouden ook driemaal sneller hun business doelen bereiken. Hij sloot af met een belangrijke tip: laat een cloud roi analyse uitvoeren, want elk bedrijf is verschillend.

Bart Vanbrabant van Inmanta, een spinoff van de KU Leuven, gaf enkele overkoepelende trends over het netwerk. Want in de digitale transformatie is het netwerk essentieel. Dat moet snel zijn, open zijn, en vooral… software-defined om geen ‘verkeersinfarct’ te veroorzaken.

Voor een concrete invulling van die mogelijkheden konden de bezoekers ook in de exporuimte terecht, bij de experten van de verschillende partners zoals onder meer Hortonworks, Intel, VMware, Microsoft, Nexanta en Nutanix. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-12-23T16:16:00.000Z Stef Gyssels


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.