Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Migratie naar een toekomstvaste it-omgeving

Dit artikel delen:

Computable Expert

Jack Bruijn
Sales manager/verkoopleider. Expert van Computable voor de topics ERP, Cloud Computing en Infrastructuur.

De erp-omgeving, vanwaaruit vele kritische processen worden aangestuurd, vormt het hart van de bedrijfsvoering. De lancering door SAP van een in-memory-database (HANA) en een nieuwe, hierop gebaseerde suite van bedrijfsapplicaties (S/4HANA) moet dan ook aan het denken zetten. Voor nu is het zaak dat je de kansen die deze nieuwe technologie biedt in kaart brengt. En stippel vervolgens je eigen migratie uit naar een toekomstvast it-omgeving.

De stip op de horizon is helder: als je SAP's erp-bedrijfssoftware inzet en je maakt daarbij nog geen gebruik van SAP HANA, dan zal je voor 2025 moeten overstappen. De support voor de huidige generatie SAP-systemen houdt dan op. De SAP-software draait dan alleen nog maar op de database van SAP zelf; HANA dus. Hoewel 2025 nog ver weg klinkt, is het raadzaam nu al na te denken over de gevolgen en je te verdiepen in de stappen die nodig zijn om verzekerd te blijven van een optimale ondersteuning van je bedrijfsprocessen. Wat nu belangrijk is, is dat je de vervolgstappen niet direct afwijst vanwege het dwingende karakter. Kijk eerst wat het oplevert.

Realtime-data

"Met de huidige generatie it-tooling loop je tegen grenzen aan"

Het komt erop neer dat HANA (high-performance analytic appliance) een nieuw type database is, gebaseerd op in-memory-technologie. Dat houdt in dat het niet meer nodig is data op te halen uit externe databronnen en opslagsystemen. Daardoor wordt de latency aanzienlijk verminderd en dat is geen overbodige luxe nu organisaties zich geconfronteerd zien met groeiende hoeveelheden data. Realtime-data, zoals sensordata afkomstig van je machinepark, is direct te analyseren zodat je downtime van machines kunt vermijden. Ook financiële parameters zijn realtime te monitoren, zodat je kan ingrijpen zodra bepaalde waarden worden overschreden. Met de huidige generatie it-tooling loop je tegen grenzen aan. Je zal vroeg of laat databeheermaatregelen moeten nemen. SAP biedt in dit opzicht een alternatief.

S/4HANA is de geheel vernieuwde suite-erp-software die draait op de in-memory-database, wat de eindgebruiker vele mogelijkheden geeft. De suite wordt geleverd met een reeks geïntegreerde business applicaties waardoor implementaties sneller en eenvoudiger worden.

Migratie-pad

Als SAP-gebruiker is het dus verstandig de mogelijkheden van HANA te verkennen en vervolgens een migratie-pad op te stellen. Wat je daarbij voor ogen moet houden, is dat er geen makkelijke migratie bestaat. Een update of upgrade van de bestaande omgeving is niet mogelijk vanwege de fundamenteel andere architectuur. Dat komt onder andere doordat SAP S/4HANA:

  • Uitsluitend gebaseerd is op SAP’s in-memory-database SAP HANA;
  • Een nieuwe applicatiearchitectuur, -datamodel en user interface (SAP Fiori) heeft;
  • De keuze biedt tussen twee implementatiemodellen: on-premises en cloud.

De inrichting van de migratie naar SAP HANA en S/4HANA hangt af van de kenmerken van jouw organisatie, zoals de huidige it-omgeving en de omvang.

Iaas en paas

"Een belangrijk aspect is dat je in dit scenario altijd kunt rekenen op voldoende server- en rekenkracht"

Een middelgrote organisatie beschikt doorgaans nog over de huidige generatie on-premises SAP-applicaties. Het is voor hen nog een stap te ver om geheel over te stappen op HANA. Zij kunnen wel de SAP-omgeving naar de cloud verhuizen, om de stap in de nabije toekomst kleiner te maken. Een serviceprovider beheert in dit scenario de SAP-omgeving in een infrastructure-as-a-service (iaas)- of platform-as-a-service (paas)-omgeving. Een belangrijk aspect is dat je in dit scenario altijd kunt rekenen op voldoende server- en rekenkracht; dit is essentieel voor HANA. In de tussentijd kun je gebruik blijven maken van R/3 of ECC.

Eenvoudige keuze

Grote organisaties die geen SAP-applicaties gebruiken en door de voordelen van SAP HANA en S/4HANA een overstap overwegen, hebben een relatief eenvoudige keuze. Het vervangen van een niet-SAP systeem door SAP S/4HANA betekent altijd een nieuwe implementatie. In een dergelijk scenario is de enige keuze die je moet maken hoe je de implementatie uitvoert: op locatie of in de cloud (public of private) bij een van de grotere internationale spelers of bij een lokale cloudserviceprovider die ook gebruikmaakt van lokale, betrouwbare datacenters. Gezien het feit dat SAP bij haar innovaties en ontwikkelingen de cloud-first-strategie hanteert, ligt de cloud-variant voor de hand.

Greenfield

"Downtime kun je in dit scenario welhaast niet voorkomen"

Ten slotte is er een scenario voor grote organisaties die wel voor een groot deel gestandaardiseerd zijn op SAP. Zij kunnen een systeemconversie uitvoeren en oude erp-applicatiecode vervangen door nieuwe. Bestaande bedrijfsprocessen kun je één-op-één overbrengen. Downtime kun je in dit scenario welhaast niet voorkomen. Deze organisaties kunnen er ook voor kiezen een greenfield in te richten. Bouw een compleet nieuwe SAP S/4HANA-systeem en zet de knop om zodra deze gereed is. Dit is vooral aan te raden wanneer in het verleden een wirwar aan maatwerk is ontstaan dat niet meer is te beheren.

Continuïteit

Welk scenario ook van toepassing is, de impact zal groot zijn. Er zijn implicaties voor infrastructuur, voor het technisch beheer en het functioneel beheer. Je moet jezelf dan ook de vraag stellen of het niet beter is het beheer van de nieuwe SAP-omgeving met infrastructuur en technisch beheer bij strategische partners neer te leggen. Zij helpen je het juiste migratie-pad te formuleren, aan de hand van een quickscan. Op de achtergrond wordt de iaas-omgeving naar jouw wensen en eisen ingericht: van datacenter tot applicatieservers. Vervolgens vindt de migratie plaats, op zo’n manier dat de bestaande business geen hinder ondervindt. Erp-oplossingen zijn van levensbelang voor jouw organisatie. Zorg dan voor voldoende waarborgen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-03-06T15:08:00.000Z Jack Bruijn


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.