Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

De toekomst van financiële cyber security

Dit artikel delen:

Oktober was in Amerika de maand van cyber security awareness. Ironisch genoeg werd deze maand begonnen met een tweetal grootschalige aanvallen tegen prominente financiële organisaties, het Britse Experian en het Amerikaanse Scottrade. Daarbij zijn miljoenen klanten gedupeerd. Blijkbaar zitten er nog steeds enorme gaten in de beveiliging van financiële instellingen.

Als daar niet op korte termijn serieus werk van gemaakt wordt, staan ons grote problemen te wachten. Problemen waar vrijwel iedereen mee te maken gaat krijgen. Het mag duidelijk zijn dat of het nu gaat om een consumentenbank, een commerciële bank met vestigingen over de hele wereld, een verzekeringsmaatschappij of een handelsonderneming; de data die een bedrijf bezit waardevol is en cybercriminelen zullen alles doen om die in handen te krijgen.

Hieronder volgt een overzicht van de top 3 van meest gebruikte aanvallen tegen financiële instellingen:

1.    Advanced Persistent Threats
Advanced persistent threats (apt’s) zijn zeer gevaarlijk voor organisaties. Bij een apt worden meerdere aanvalstechnieken gebruikt op verschillende manieren. Ze zijn doelgericht en extreem moeilijk te ontdekken, omdat ze plaatsvinden gedurende een periode van dagen, weken, maanden of zelfs jaren. Ze bestaan uit meerdere kleine gebeurtenissen en methodes die op zichzelf onschuldig lijken, maar wanneer ze gedetecteerd worden is het vaak al te laat. Apt’s zijn ontworpen om systemen te infiltreren en detectie te ontwijken. Ze stellen aanvallers in staat een doelwit te kiezen en gedurende een bepaalde periode toegang te krijgen tot specifieke informatie.

2.    Netwerk- en endpoint-beveiliging
Eén van de grootste uitdagingen voor financiële instellingen is dat ze zich voortdurend moeten aanpassen om te voldoen aan de groeiende vraag van hun klanten. Vanaf het moment dat het digitale tijdperk begon te bepalen hoe we communiceren, met elkaar omgaan, rekeningen betalen en dagelijkse bankzaken regelen, moeten banken de veiligheid waarborgen van de data die over verschillende netwerken via tal van websites en applicaties verstuurd wordt. Of het nu is via internet, mobiele applicaties of zelfs sms'jes; hackers hebben manieren gevonden om kwetsbaarheden in mobiele technologie uit te buiten en toegang te krijgen tot inloggegevens en accountinformatie.

3.    Denial of Service-aanvallen
Denial of service (DoS)-aanvallen maken gebruik van een enkele internetverbinding om systemen die met het internet verbonden zijn te overspoelen met enorme hoeveelheden data. In het begin lijkt dit misschien onschuldig, maar bij elkaar opgeteld overbelast dit het netwerk met enorme hoeveelheden digitaal verkeer. Dergelijke aanvallen zijn vaak onderdeel van een bredere aanvalsstrategie, bijvoorbeeld wanneer DoS-technieken gebruikt worden als afleiding voor een multi-vector aanval die bedoeld is om data te confisqueren.

Wat te doen?

Financiële cyber security is een ontzettend complex en veelzijdig ecosysteem dat geavanceerde bescherming omvat tegen geavanceerde cyber-aanvallen. Dit betekent dat geïntegreerde oplossingen nodig zijn die beschermen tegen advanced persistent threats en zero-day aanvallen, terwijl ze de organisatie helpen compliant te zijn aan regelgeving, volledig inzicht bieden in hun activiteiten en voorzien in gecentraliseerd beveiligingsbeheer.

Het uiteindelijke doel is dat de beveiliging zich automatisch aanpast aan het dreigingslandschap, zonder dat beheerders handmatig duizenden adviezen en aanbevelingen moeten opvolgen. De beveiliging integreert dan naadloos met de grotere it-omgeving en de architectuur maakt het mogelijk zowel interne als externe informatiebronnen te benutten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-11-04T10:30:00.000Z Niels den Otter


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.