Flashback 1986: Scepsis en euforie over spin-off CeBIT

CeBIT

Omdat de industriebeurs Hannover Messe in de jaren tachtig uit zijn voegen barstte, besloot de Deutsche Messe het ict-onderdeel CeBIT vanaf 1986 afzonderlijk te organiseren. Dat zorgde voor de nodige scepsis, maar de eerste editie in maart 1986 was een groot succes.

De redactie van Computable berichtte in 1985 over een uitpuilende Hannover Messe waarbij er ook nog exposanten op de wachtlijst stonden. De industriebeurs trok in dat jaar in april in één week ruim 750.000 bezoekers. Met als gevolg stagnatie van het verkeer in en om Hannover, een gebrek aan parkeergelegenheid en mensenmassa's in de beurshallen. Om de beurs te ontlasten besloot organisator Deutsche Messe het it-onderdeel CeBIT los te weken en als aparte vakbeurs voortaan vanaf 1986 in maart te organiseren. CeBIT was in 1985 goed voor 18 procent van de exposanten en zo'n 250.000 bezoekers.

Maar niet iedereen kon het besluit van Deutsche Messe waarderen. Grote exposanten waren bang dat ze te weinig kregen om hun 'totaaloplossingen' te showen en veel van de bezoekers waren juist geïnteresseerd in het samenspel tussen automatisering en andere disciplines. Een redacteur van Computable meende in een artikel op 26 april 1985 ook dat dat de charme van Hannover Messe juist lag in de massaliteit van het evenement en de ontregelende weerslag die dit had op het dagelijkse leven van de stad. Voortaan kwamen er twee 'normale' beurzen voor in de plaats.

Zelfstandige ict-beurs

CeBIT

Klik op afbeelding voor vergroting en hele artikel.

Op 21 maart 1986 schreef de redactie na de eerste editie van 12 tot 19 maart van dat dat CeBIT 'op eigen benen een succesformule lijkt'. 'CeBIT staat aan de start va de invoering van compleet nieuwe technieken in productie- en dienstverleningsprocessen binnen onze samenleving', stelde H. Lohr, de toenmalige president van industrievereniging ZVEI. De nadruk op de beurs lag op het bieden van een 'totale organisatorische oplossing', met extra aandacht voor telematica, netwerken, lasertechnologie, grafische kleurweergave en computer-ondersteunend ontwerpen en tekenen op een pc.

De eersteling telde meer dan 2100 standhouders (tegenover zo'n 1300 in 1985) en ruim driehonderdduizend bezoekers en was daarmee beduidend groter dan de inclusieve editie van 1985. Nederland leverde 43 exposanten. Het aantal hallen breidde uit van dertien in plaats van vijf in de jaren ervoor. Later in 1986 meldde Computable nog dat de editie van 1987 een duidelijker indeling zou krijgen, zodat het voor bezoekers niet meer nodig was om 'de vaak nog erg frisse buitenlucht in te moeten ten einde van de ene naar de andere hal te komen.' Toch was het op veel edities in de jaren erna op de CeBIT heerlijk voorjaarsweer.

De CeBIT (Centrum der Büro- und Informationstechnik) begon ooit - vanaf 1970 - als onderdeel van de industriebeurs Hannover Messe. Sinds de editie van 2014 richtte de ict-beurs CeBIT zich puur op de zakelijke markt en werd de beursperiode ingekort tot een werkweek; de zaterdag kwam te vervallen. Computable organiseerde regelmatig chartervluchten naar de vakbeurs.

Dit jaar is de start van een wederom vernieuwde CeBIT. De ict-vakbeurs etaleert zich als techfestival dat het zakelijke ict met amusement en lol hebben wil combineren. Naast traditionele elementen als lezingen, discussies en een handelsbeurs is er een heus festivalprogramma vol muziek, shows, kunst, hippe wetenschap en een kampeerterrein. Innovatie rondom digitalisering staat centraal. De ict-beurs krijgt twee tot drie jaar de tijd om zich met deze nieuwe opzet te bewijzen. Vanwege het festivalkarakter is CeBIT verhuisd naar de maand juni. De Hannover Messe blijft in april en beperkt zich op ict-vlak tot industriële automatisering en de digitale fabriek (Industry 4.0).

50 jaar Computable

Computable blikt in het jubileumjaar van het vijftigjarige bestaan terug op een rijk archief aan ict-nieuws en artikelen die zowel op papier als digitaal verschenen zijn. Dat doet de redactie zowel online als in het magazine.

Op de website Computable.nl staat iedere donderdag ('Throwback Thursday') een aflevering van de rubriek Flashback. Daarin selecteert de redactie een opvallend stuk of serie artikelen uit het verleden die aansluit of aansluiten op de actualiteit, en zoekt zij in de archieven naar materie die het waard is om opnieuw te publiceren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-06-14T11:40:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.