Computable nomineert 10 it-persoonlijkheden

Kanshebbers voor de IT Person of the Year

Dit artikel delen:

Computable.be kiest zijn IT Person of the Year. Vandaag stellen wij de shortlist voor van tien kandidaat-winnaars. De uiteindelijke winnaar wordt bekendgemaakt op de ict-vakbeurs Infosecurity, Data & Cloud Expo, die plaatsvindt op 18 en 19 maart 2020 te Brussels Expo.

De verkiezing voor IT Person of the Year verloopt in drie etappes. In december stelden we 55 Belgische it-persoonlijkheden voor. Daar kon door de bezoekers van Computable op worden gestemd, en dat werd ook massaal gedaan. Op basis van deze input en die van de Computable-redactie, stellen wij vandaag de short list van tien voor.

Uitreiking op 18 maart op Infosecurity.be

Op Infosecurity.be, Data & Cloud Expo 2020 maken wij dus de uiteindelijke winnaar bekend. Die volgt dan Dominique Leroy, Peter Hinssen, Danielle Jacobs en Jonas Dhaenens op, de winnaars van de vorige edities. De (prestigieuze) award voor de IT Person of the Year van 2019 wordt op 18 maart om 15.30 uur in het Computable Café overhandigd.

De IT Person of the Year wordt gekozen door de redactie van Computable, rekening houdend met de publieksstemmen. De belangrijke parameters hierbij zijn: activiteiten in de voorbije twaalf maanden, managementstijl, (internationale) uitstraling, (bedrijfs)prestaties én de impact op de Belgische it-biotoop.

De shortlist

Hierbij de shortlist op alfabetische volgorde met tien namen voor IT Person of the Year, waaronder vijf vrouwelijke genomineerden:

PieterJan Bouten

Pieterjan Bouten staat samen met zijn mede-oprichter Louis Jonckheere al bijna negen jaar aan het hoofd van Showpad, een van de meest vooraanstaande Belgische technologiebedrijven. Zo breidde het softwarebedrijf, dat een digitaal platform voor verkoopteams aanbiedt, gestaag haar activiteiten uit in Europa, de VS en is ook Azië aan de beurt.

Dries Buytaert

Dries Buytaert is de oprichter van Drupal, het open source project en cms dat aan de basis ligt van heel wat (vooraanstaande) websites. Buytaert richtte in 2007 in de Verenigde Staten Acquia op, dat diensten en advies over Drupal aanbiedt. Buytaert verkocht in 2019 zijn meerderheidsbelang in Acquia.

Inti De Ceukelaire

Inti De Ceukelaire is een Belgisch ethische hacker die zich in Las Vegas kroonde tot ‘The Most Valuable Hacker’, het officieuze wereldkampioenschap voor hackers. De Ceukelaire werd bekend door het manipuleren van een Twitterbericht van de Amerikaanse president Donald Trump, maar legde nog andere opmerkelijke beveiligingslekken bloot. In 2019 kwam hij met een actie waarin hij (met anderen) geld stortte aan het goede doel telkens als iemand zijn profiel (beter) afschermt aan de hand van tweestaps-authenticatie.

Annemie Depuydt

Annemie Depuydt is directeur van de centrale informaticadienst van de KULeuven (ICTS) en werd eerder uitgeroepen tot ICT Woman Of The Year. Ze groeide op als programmeur-analist tot projectleider en directeur van het departement administratieve informatieverwerking tot haar huidige functie.

Pattie Maes

Pattie Maes is als Belgische it- en ai-specialiste en professor aan MIT's Media Laboratory. Ze is daar gespecialiseerd in ambient intelligence, een van de opkomende it-trends. Ze heeft veel papers geschreven over kunstmatige intelligentie en regelmatig prijzen ontvangen in dit domein. Zo won ze ook de Insead Innovator Prize.

Heidi Rakels

Heidi Rakels is een Belgische voormalige judoka, die brons won op de Olympische Spelen van 1992. Zij is burgerlijk ingenieur computerwetenschappen en richtte in 2014 samen met haar echtgenoot het bedrijf Guardsquare op, dat beveiligingssoftware voor mobiele applicaties ontwikkelt, dat ze eind 2019 verliet.

Frank Robben

Frank Robben is een Belgische computerwetenschapper, ambtenaar, docent en manager in e-government, ict, sociale zekerheid en e-gezondheid. Hij is topman bij Smals, lag aan de basis van het federale eHealth-platform en is de drijvende kracht van heel wat e-government-initiatieven in ons land.

Martine Tempels

Martine Tempels begon haar carrière bij Telenet in 2009 staat intussen als senior vice president aan het hoofd van de bedrijfsafdeling van Telenet. Zij is eerder verkozen als 'ICT Woman of the Year' en oprichtster van Coderdojo in België.

Valerie Taerwe

Als bid manager bij AE is Valerie Taerwe tegelijk ook mee de drijvende kracht achter het initiatief WeGoSTEM, dat ze samen met de vzw Dwengo lanceerde. Hierbij ontdekken jaarlijks duizenden leerlingen uit de basisschool op een creatieve manier hun talent voor wetenschap en techniek. Initiatieven rond STEM (en meisjes) is een van haar stokpaardjes. Valerie, zelf burgerlijk ingenieur, werd eerder ook al uitgeroepen tot Young ICT Lady of the Year.

Felix Van de Maele

Felix Van De Maele staat als dertiger aan het hoofd van Collibra, het bedrijf dat zich specialiseert in data intelligence en dat een internationaal succes werd. De Oostendenaar richtte Collibra op in 2008. Het bedrijf behaalde onlangs een waardering boven 1 miljard dollar haalde en behoort hiermee tot de groep van de zogenaamde unicorns.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-02-11T11:04:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.