Dit zijn de beste ict-projecten in België

Computable nomineert vijf ict-projecten voor IT Project of the Year-award

Wat waren de beste ict-projecten in België? Dat zoekt Computable uit via een award voor IT Project of the Year. Vandaag maken we de vijf finalisten bekend. De winnaar komen we te weten op de online-editie van vakbeurzen Infosecurity.be, Data & Cloud Expo op 31 maart en 1 april.

Het is al de derde editie van IT Project of the Year. De eerste die de prijs in handen kreeg, was VDAB, RMDY en Odisee met AR Instruction Overlay, die werkzoekenden in de bouwsector informeerde over het werk van een bouwvakker

Vorig jaar ging de IT Project of the Year-award naar de Uitbetalingsapp het Groeipakket, een project van Kind en Gezin, het VUTG en Cegeka.

Vijf genomineerden

Ook dit jaar reikt Computable de prijs uit voor het beste ict-project in België. De competitie startte vorig najaar met een aanmeldingsmodule voor het voordragen van ict-projecten. Een jury heeft zich de voorbije weken over de inzendingen gebogen. Bij hun beoordeling is rekening gehouden met de (zakelijke of maatschappelijke) meerwaarde, de technische impact, de uiteindelijke resultaten en het innovatieve karakter van het ict-project.

De winnaar krijgt zijn award op de Infosecurity.be, Data & Cloud Expo vakbeurzen op 31 maart en 1 april. Dit zijn de vijf genomineerden in willekeurige volgorde:

1. Voorspellen van energieproductie met data-analyse
SPG Dry Cooling, een fabrikant van luchtgekoelde condensatoren (ACC), werkt samen met SAS om via advanced analytics de output ervan vierentwintig uur van tevoren te voorspellen. Ze bouwden een digital twin van de installatie. Zo’n condensator is een essentieel onderdeel van een thermische energiecentrale en de prestaties van deze installatie zijn bepalend voor de energieproductie.

2. Verhogen enzymenproductiviteit dankzij artificiële intelligentie
Voedingsbedrijf Puratos optimaliseerde samen met Dataroots hun productieproces van enzymen. Dankzij artificiële intelligentie werd de enzymenproductiviteit met dertig procent verhoogd en dat na een projecttijd van slechts drie maanden. Het inzetten van data science vertaalt zich in een aanzienlijke kostenbesparing en een kleinere ecologische voetafdruk.

3. Digitale brievenbus Ebox
Ebox centraliseert alle officiële communicatie tussen de burger en de Belgische overheid via een beveiligde elektronische brievenbus. Deze portaaltoepassing wordt ontwikkeld in samenwerking met Tobania en biedt een centrale plaats om al uw overheidsdocumenten te ontvangen (van fiscale attesten, pensioen tot documenten van lokale overheden). Bedoeling is dat burgers binnenkort ook kunnen reageren op de informatie die ze in hun Ebox ontvangen.

4. Focus-app Politie Antwerpen
Om beschikbare middelen en mensen efficiënter in te kunnen zetten, ontwikkelde Politie Antwerpen het digitaal platform Focus. Dat heeft als doelstelling om data die uit meerdere bronnen komen – soms wel dertig tot veertig toepassingen – snel en eenduidig bij de agenten op het terrein te brengen. Dit opdat zij als interventiemedewerkers op een efficiënte manier aangestuurd kunnen worden bij hun opdrachten en dagelijkse werking.

5. Transparante en snelle klinische uitkomsten in ziekenhuis Aalst
Het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst startte op de urologie-afdeling samen met LynxCare met een project om patiëntengegevens sneller inzichtelijk te maken. De uitkomst is een oplossing die van ai gebruikmaakt om ongestructureerde data uit patiëntendossiers in bruikbare gegevens om te zetten.Prijsuitreiking bijwonen?

Computable maakt de winnaar van de IT Project of the Year Award bekend tijdens de gecombineerde ict-vakbeurzen Infosecurity.be en Data & Cloud Expo. Tijdens dit digitale event, dat op woensdag 31 maart en donderdag 1 april plaatsvindt, worden de laatste it-nieuwigheden en -ontwikkelingen voorgesteld. Dat alles binnen het thema van de beurs: resilience: a rocking organization in changing times. Deze rode draad wordt belicht vanuit verschillende subthema’s of tracks: cloud & Infrastructuur, security & privacy en data & ai.

U kunt zich gratis registreren voor het online-event.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-02-12T11:27:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.