Françoise Chombar wint Lifetime Achievement-award

Dit artikel delen:

De redactie van Computable België geeft dit jaar de Lifetime Achievement Award aan Françoise Chombar, de ceo van chipspecialist Melexis. Zij volgt daarmee André Knaepen op, de huidige voorzitter van Cegeka. Op donderdag 1 april om twaalf uur krijgt zij de prijs overhandigd tijdens het online-event Infosecurity.be, Data & Cloud Expo.

Prijsuitreiking bijwonen?

Computable overhandigt de Lifetime Achievement-award aan Françoise Chombar tijdens het digitale event Infosecurity.be, Data & Cloud Expo. Tijdens de sessie, die op donderdag 1 april om 12:00 uur plaatsvindt, spreekt zij over it & business in tijden van resilience en Covid-19. 

Computable nodigt iedereen uit om de sessie (gratis) bij te wonen. Hiervoor dient u zich te registeren voor het online event.

Françoise Chombar kondigde onlangs aan na zeventien jaar als ceo het roer over te dragen aan Melexis-veteraan Marc Biron en voortaan de voorzittershamer over te nemen van Roland Duchâtelet. Samen met hem en haar man Rudi De Winter stond ze ruim dertig jaar geleden aan de wieg van Melexis. Het Ieperse bedrijf, gespecialiseerd in chips voor de auto-industrie, groeide uit tot een multinational met een stevige reputatie. Wagens zijn steeds meer uitgerust met sensoren en halfgeleiders. Gemiddeld bevatten ze vijftig to 150 chips. Zo levert Melexis voor het Tesla Model 3 liefst 32 halfgeleiders, voor de BMW 350e zelfs 47 chips.

Onder het beleid van Chombar ontpopte Melexis zich tot een van de parels van de Belgische it-biotoop. De omzet vorig jaar oversteeg ruim de half miljard euro met een nettowinst van net geen zeventig miljoen. Het staat sinds kort ook genoteerd in de Bel20. Het is trouwens opvallend dat Melexis geleid wordt door drie dames. Naast Chombar is Veerle Lozie de cio terwijl Karen Van Griensven de cfo is. Alle drie werden ze meermaals gelauwerd.

Als licentiaat tolk is ze uiteraard goed in talen en ze voelt zich ook voluit een Europeaan. Waarom Melexis het zo goed doet? ‘Wij luisteren beter naar onze klanten. Dat heeft ook te maken met onze bedrijfscultuur. We willen dat onze mensen plezier hebben in hun werk. En dat straalt af op de klanten’, vertelt ze in een interview met De Tijd. 

STEM-onderwijs

Françoise Chombar, die eind mei 59 wordt, is tevens voorzitter van de werkgroep STEM (science, technology, engineering en mathematics) dat voor meer STEM pleit in het onderwijs. Ze trekt ook aan de kar om meer meisjes in die richting te stimuleren. Zo is slechts een op de vier technisch geschoolden een vrouw. In België is bovendien slechts dertien op duizend afgestudeerden technologisch opgeleid. In Ierland is dat dertig. Dat legt een hypotheek op onze industrie. Zelf is ze een voorbeeld van hoe dames met succes in topfuncties kunnen groeien.

Infosecurity.be, Data & Cloud Expo

Infosecurity.be, Data & Cloud Expo is hét event op het gebied van it-security, data management en cloud oplossingen voor IT-managers en -professionals. De snelgroeiende it-branche staat niet stil. Al helemaal niet in tijden van corona. Daarom is alles op alles gezet om het event op een volwaardige, veilige en passende manier te laten doorgaan. Op 31 maart en 1 april vindt het online event plaats, waarbij de focus ligt op de thema’s Cloud & Infrastructuur, Security & Privacy, Data & AI en Digitale transformatie & innovatie. Het hoofdthema van deze editie? Resilience: A rocking organization in changing times.

Registreren voor het online event is gratis en kan via deze link.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-03-23T10:45:00.000Z Luc Blyaert


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.