iMinds maakt mobiele breedbandnetwerken stabieler

Dit artikel delen:
Telecommasten

iMinds-onderzoekers aan de universiteiten van Antwerpen en Gent ontwikkelden technologieën die mobiele breedbandnetwerken stabieler kunnen maken. Dit deed het Gentse onderzoeksbureau in het kader van het Europese Semafour-project, waarvan ook Ericsson en Nokia deel uitmaakten.

Het Semafour-project richt zich op de ontwikkeling van een overkoepelend zelf-management systeem voor complexe, grootschalige, heterogene mobiele netwerken. Het project resulteerde in nieuwe krachtige 'self-organising network' (son)-algoritmen en een geïntegreerd son-beheersysteem. 

De wetenschappers van iMinds aan de Universiteit Antwerpen ontwikkelden een algoritme dat voorspelt hoe mobiele gebruikers zich verplaatsen van de ene gsm-antenne naar de andere. Het onnodig switchen tussen antennes (de zogenaamde ‘handover’) wordt hiermee tot 20 procent verminderd. Dit beperkt het risico op het tijdelijk wegvallen van de mobiele verbinding.

De iMinds-onderzoekers van de Universiteit van Gent ontwikkelden een intelligent systeem dat gebruikers automatisch verbindt met de meest performante Wi-Fi- of 4G-antenne in hun buurt. Dit verhoogt de gemiddelde datasnelheid voor mobiele gebruikers in bepaalde omstandigheden tot 85 procent.

Binnen het Semafour-project werd ook bekeken hoe telecomoperatoren de capaciteit van hun 4G-netwerken kunnen verhogen door gebruikers automatisch te verbinden met die Wi-Fi- of 4G-antenne in hun buurt die het beste signaal garandeert.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-04-22T08:38:00.000Z Kevin Stickens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.