Fujitsu steekt 5 miljard in nieuwe diensten

Fujitsu Forum 2016

Duncan Tait, verantwoordelijk voor Fujitsu in Europa, Midden-Oosten, India, Afrika en Noord- en Zuid-Amerika

Automatiseringsconcern Fujitsu steekt zo'n vijf miljard euro in nieuwe diensten op het gebied van kunstmatige intelligentie, cloud computing, internet of things (IoT) en cyber security. Hiermee wil het bedrijf wereldwijd beter en sneller kunnen inspringen op de toenemende vraag naar digitale innovatie en 'connected services'.

Dit zei Duncan Tait, lid van de directieraad en verantwoordelijk voor Fujitsu in Europa, Midden-Oosten, India, Afrika en Noord- en Zuid-Amerika, tijdens zijn persconferentie op het evenement Fujitsu Forum in München.

Tait onderstreepte dat zijn bedrijf zich de komende tijd vooral richt op het ontwikkelen van innovatieve diensten, zonder dat dit een afscheid van de hardwaretechnologie betekent. 'Klanten vragen nu eenmaal steeds meer om technologische oplossingen die wereldwijd als dienst afgenomen kunnen worden. Zij willen 'snelle it' die binnen een paar maanden kan worden ingezet in plaats van de robuuste it, die in de afgelopen decennia zijn vorm heeft gekregen maar vandaag de dag te langzaam is geworden.'

Fujitsu investeert daarom extra in deze 'snelle it', zoals kunstmatige intelligentie, cloud computing en internet of things (IoT), én in cyber security als de basis die de toepassingen op deze vlakken moet schragen. Het Japanse ict-concern breidt ook zijn cyber security-tak fors uit. Er komen zes nieuwe wereldwijde 'security operation centers' (soc's). Daarnaast worden in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland twee soc's omgebouwd tot zogeheten 'cyber thread centers' en krijgen Finland en Spanje een eigen soc. Tait: 'In Europa groeien wij richting de 20 procent met it-beveiliging. Er is vooral grote vraag naar software voor beveiligingsanalyses en oplossingen voor het beschermen van klanten tegen aanvallen.'

Kunstmatige Intelligentie

Op het gebied van kunstmatige intelligentie (ki) heeft Fujitsu in Japan een oplossing - AI Zinrai, ontwikkeld die naar bewezen gebruik nu wordt uitgerold over de rest van de wereld. Met de ki-technologie wil het bedrijf oplossingen ontwikkelen voor bijvoorbeeld besluitvorming, kennisverspreiding en herkenning in sectoren als zorg, financiën en beveiliging. 

Ook wil het bedrijf op cloudgebied de uitrol van zijn op Open Stack draaiend platform voor digitale diensten, MetaArc, in Europa en Noord- en Zuid-Amerika versnellen, in het bijzonder de omgeving Cloud Service K5. De Engelse Belastingdienst is recent overgestapt naar MetaArc. Om klanten te helpen met de overstap van hun legacy-oplossingen (robuuste it) naar de cloud kocht Fujitsu overigens vorig jaar Usharesoft, een Franse aanbieder van een tool voor applicatiemigratie. 

IoT en ontslagen

Op IoT-vlak komt Fujitsu met een platform waarbij het verticale oplossingen koppelt aan een ecosysteem met technologiepartners. Zo werkt het bedrijf in de Verenigde Staten samen met Bearcom, een aanbieder van tweeweg-radio draadloze communicatie. Het IoT-platform van Fujitsu draait op Clous Service K5.

Fujitsu komt niet alleen met goed nieuws; het bedrijf kondigde recent ook forse ontslagrondes aan in het Verenigd Koninkrijk (1800 man) en Duitsland (400-500 man). 'Maar', zegt Tait', 'in het kader van het aanpassen van ons personeelsbestand nemen we ook 1200 man aan in de nieuwe digitale takken.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-11-15T17:01:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.