FOD Sociale Zekerheid stelt Capgemini in gebreke

Gehandicapten dupe van computerproblemen

Dit artikel delen:

De FOD Sociale Zekerheid heeft it-integrator Capgemini in gebreke gesteld. Aanleiding zijn de problemen met het computersysteem dat de steunaanvragen regelt voor mensen met een handicap.

Door de computerproblemen krijgen gehandicapten toelages waar ze recht op hebben niet uitbetaald en raken parkeerkaarten niet tijdig verlengd omdat het niet lukt de juiste informatie in de systemen in te geven. Het systeem is op 23 januari in werking genomen, maar vertoont sinds dag één al gebreken, zo klinkt het bij de FOD Sociale Zekerheid.

Overschreden

In overheidskringen is te horen dat de bedoeling van het project was een oud mainframe-systeem voor het beheer van dossiers te vervangen door een nieuw systeem. Capgemini haalde de opdracht binnen met een voorstel op basis van Curam, een softwarepakket van IBM. Dat pakket vraagt nog steeds een grote manuele inspanning voor de configuratie en ontwikkeling op maat. Daarbij zouden de voorziene timing en budgetten overschreden zijn en ging ook het ontsluiten van de informatie uit het oude systeem de mist in.

De bevoegde staatssecretaris, Zuhal Demir, die nog maar de post recent bekleedt, heeft daarop ict-consultant Capgemini in gebreke gesteld. Het bedrijf bekijkt nu samen met specialisten van IBM hoe de situatie recht te trekken. ‘Die zullen ten gepaste tijde gecommuniceerd worden zodra er een beslissing is’, zegt woordvoerster Evelien De Vos van het FOD Sociale Zekerheid. ‘We zijn momenteel niet in een scenario waarin de bestaande tool zou worden afgevoerd: er wordt blijvend naar verbeteringen gezocht.’

Het contract met Capgemini zou net geen negen miljoen euro waard zijn, stelt Luc Demullier, de woordvoerder van Zuhal Demir in De Standaard.

Capgemini zelf reageert met een zuinig statement: 'We zijn ons volledig bewust van de situatie op het ministerie van Sociale Zaken en de commentaren in de pers en op sociale media rond het toekennen van betalingen aan personen met een handicap. We staan in nauw contact en overleg met de klant, om de situatie zo snel en efficiënt mogelijk te normaliseren.' Kris Poté, vicepresident marketing & communication, zegt niets meer over de zaak kwijt te kunnen, omdat hij gebonden is aan een NDA (non disclosure agreement) met het FOD Sociale Zaken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Op wikipedia kan je de lijst van gefaalde projecten met deze software terugvinden. Onbegrijpbaar dat Capgemini het aangedurfd heeft om met deze software aan te bieden. Zie https://en.wikipedia.org/wiki/Cúram_Software

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-03-13T08:28:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.