Apple toont nieuwe Pro-lijn: iMac, MacBook en iPad

Zakelijke toepassingen voor 3D, machinaal leren en VR

Apple

Apple kondigt een reeks nieuwe zakelijke apparaten aan. Het betreft de iMac Pro, MacBook Pro en iPad Pro. Ook toont het een voorproefje van de nieuwe besturingssystemen (macOS High Sierra en iOS11) voor deze apparaten. Met de nieuwe producten wil Apple technologieën als virtual reality (vr) en machinaal leren toegankelijk maken voor ontwikkelaars.

Apple's nieuwste iMac Pro-werkstation heeft een 27-inch Retina 5K-display, een Intel Xeon-processor met maximaal achttien cores en een grafische verwerkingscapaciteit van maximaal 22 teraflop. Het is geschikt voor grafische toepassingen, zoals het maken van virtual reality (vr)-content en 3D-rendering in realtime.

De iMac Pro is uitgerust met de Radeon Pro Vega als grafische processor. De Vega-GPU bevat een rekeneenheid en tot 16-GB HBM2-geheugen (High-Bandwidth Memory). Dit resulteert volgens Apple in elf teraflop aan single-precision rekenkracht. Het bedrijf stelt dat het apparaat hierdoor geschikt is voor realtime-3D-rendering en de ontwikkeling van vr-content.

De iMac Pro ondersteunt maximaal vier terabyte aan ssd-opslagruimte en maximaal 128 gigabyte ecc-geheugen. Via de Thunderbolt 3-poorten zijn twee raid-arrays en twee 5K-displays tegelijk aan te sluiten.

Naast de aankondiging van de iMac Pro, vernieuwt Apple haar Mac Pro. Deze 13-inch variant is voorzien van een 1,3-GHz Kaby Lake Core i7-processor, de 15-inch notebook beschikt over een 3,1-GHz Core i7-processor.

iPad Pro

Ook komt Apple met twee nieuwe iPad Pro-varianten (10,5 en 12,9 inch). De tablets zijn uitgerust met een 64-bits A10X Fusion-chip en beschikken over een 6-core CPU en 12-core GPU. Ze beschikken over een Retina-display met ProMotion. Die technologie zorgt naar eigen zeggen voor een ververssnelheid tot 120 Hertz en draagt bij aan betere beeldkwaliteit en minder stroomverbruik.

De iPad Pro is uitgerust met twee camera’s: één van 12-megapixel en één frontcamera van 7-megapixel. De tablets zijn geschikt om foto’s en (4K-)video’s te maken, te bewerken en te delen en om 3D-beelden te renderen. 

Besturingssystemen

Apple toont ook een voorproefje van twee nieuwe besturingssystemen: macOS High Sierra en iOS11.

MacOS High Sierra is uitgerust met een nieuw bestandssysteem, genaamd Apple File System (APFS) en biedt ondersteuning voor High-Efficiency Video Coding (HEVC). Daarnaast heeft de graphics-technologie Metal een update gekregen. Dit moet bijdragen aan de ontwikkeling van machinaal leren, zoals spraakherkenning, natuurlijke-taaltoepassingen en visuele computertechnologie, en vr-content.

iOS 11, het mobiele besturingssysteem voor iPhones en iPads, komt dit najaar uit. Nieuw hieraan is ARKit, een platform waarmee ontwikkelaars augmented reality (ar)-ervaringen kunnen bouwen. De CoreML helpt developers om zelflerende apps te maken die beschikken over een voorspellend vermogen. Het besturingssysteem is als preview beschikbaar voor ontwikkelaars.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-06-06T10:06:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.