UiPath en Databricks slepen mega-kapitalen binnen

Techbedrijven koersen af op beursnotering

Dit artikel delen:

UiPath en Databricks hebben grote nieuwe investeringen ontvangen. De twee techbedrijven, die in privéhanden zijn, zien daardoor hun financiële waardering tot grote hoogtes stijgen. UiPath (robotic process automation) haalde 750 miljoen dollar op waarmee het bedrijf op 35 miljard dollar is gewaardeerd. Databricks (data en artificial intelligence) kreeg een miljard dollar bijgestort waarmee zijn waardering opklom tot 28 miljard dollar.

Volgens CNBC bereidt het Roemeens-Amerikaanse UiPath een beursnotering (direct listing) voor. Databricks dat een op de cloud gebaseerd ‘unified data platform’ ontwikkelde, denkt eveneens in die richting. UiPath en Databricks zouden daarbij in het voetspoor van Snowflake treden.  

Het bedrijf van de Nederlander Frank Slootman sleepte via de beurs 3,9 miljard dollar binnen, de grootste beursgang van een softwarebedrijf uit de geschiedenis. Snowflake is thans tachtig miljard dollar waard. Maar anders dan Snowflake overwegen UiPath en Databricks naar de beurs te gaan via een zogenoemde 'directe notering'. Op die manier kunnen bedrijven nieuw kapitaal binnenhalen. Tot voor kort stonden de Amerikaanse beursautoriteiten (SEC) alleen toe dat bedrijven via de beurs van New York (NYSE) bestaande aandelen naar het publiek verkochten. Maar de SEC heeft onlangs de regels bijgesteld. Databricks-topman Ali Ghodsi zei dat zijn bedrijf deze nieuwe mogelijkheid bekijkt.  

Databricks zag de omzet vorig jaar met zeventig procent toenemen tot 425 miljoen dollar. Het bedrijf helpt klanten grote hoeveelheden data uit verschillende bronnen op te slaan. Ontwikkeld is een open en geïntegreerd data-platform dat datagedreven use-cases van bi en ai ondersteunt. Deze op de cloud gebaseerde lakehouse-architectuur vervangt legacy-data-architecturen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-02-02T12:31:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.