Supercomputer pakt coronavirus aan

De Summit-supercomputer van Oak Ridge National Laboratory

Summit, de IBM-supercomputer die in 2014 door het Amerikaanse ministerie van Energie is aangekocht om complexe problemen op te lossen, heeft 77 chemicaliën geïdentificeerd die mogelijk de stekeltjes (corona’s) van het Covid-19-virus kunnen verwijderen.

Het virus gebruikt die stekeltjes om te hechten aan menselijke cellen. Overigens zijn overal in de wereld supercomputers aan het werk om het corona-virus om zeep te helpen. Een consortium bestaande uit onder andere IBM, Amazon Web Services, Google Cloud, Microsoft en het Amerikaanse Departement of Energy geeft wetenschappers toegang tot supercomputers en clouddiensten bij onderzoek naar het nieuwe coronavirus en de covid-19-ziekte.

Gezamenlijk bieden de zestien supercomputers van het consortium toegang tot 330 petaflops, 775.000 cpu-cores en 34.000 gpu's, staat op de website van het Covid-19 High Performance Computing Consortium. Een groot deel van de rekenkracht komt van de Oak Ridge Summit, 's werelds krachtigste computer met piekprestaties van 200 petaflops. Het consortium roept organisaties op om deel te nemen en computing resources ter beschikking te stellen aan de wetenschap.

Nu heeft Summit resultaten opgeleverd. De machine staat opgesteld in het Oak Ridge National Laboratory in Tennessee. Oak Ridge-onderzoeker Micholas Smith heeft een model gemaakt van het corona-virus en met Summit bekeken hoe de atomen en deeltjes van het virale proteïne zouden reageren op verschillende stoffen. Hij heeft simulaties uitgevoerd van meer dan achtduizend stoffen die een mogelijk effect hebben op de ‘stekels’ van het virus. Uiteindelijk zijn er 77 stoffen geïdentificeerd die wellicht het virus zo verandert dat het niet meer kan hechten aan menselijke cellen. Proeven moeten nu uitwijzen of het inderdaad werkt en patiënten behandeld kunnen worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-23T15:20:00.000Z Teus Molenaar


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.