Oproep: Stel een vraag aan futuroloog Steve Brown

Steve 'Bald Futurist' Brown.

Glazenbolkijker Steve Brown (ex-Intel) laat in zijn nieuwste boek The Innovation Ultimatum zijn licht schijnen over de effecten van nieuwe technologieën op de samenleving en hoe je daar als organisatie op kunt voorbereiden. Of zoals deze futuroloog het samenvat: innoveer of sterf. Geïnteresseerde lezers kunnen met hem over de noodzaak tot innovatie in gesprek gaan door een vraag te sturen naar de redactie. Computable verwerkt de antwoorden en doet in samenwerking met uitgeverij Wiley bovendien drie exemplaren cadeau.

Steve Brown, ook wel bekend als Bald Futurist, is na zijn tijd bij Intel als futurist en chief-evangelist het bedrijf Possibility en Purpose begonnen dat onderzoek doet naar nieuwe technologie en directies adviseert over de potentiële gevolgen daarvan voor hun organisatie.

In zijn nieuwste managementboek The Innovation Ultimatum behandelt Brown de in zijn ogen zes belangrijkste opkomende technologieën die in dit decennium grote maatschappelijke en zakelijke veranderingen teweeg brengen. Het gaat om: artificiële intelligentie (ai), distributed ledgers & blockchain, internet of things (iot), autonomous machines, virtual & augmented reality (vr & ar) en 5G.

Velen van ons hebben hier al een gevoel bij maar vinden het lastig om in te schatten wat de impact van die technologieën zou kunnen zijn. Hoe een bedrijf zich hier op kan voorbereiden is een vraagstuk dat voor elke onderneming anders geformuleerd en beantwoord dient te worden. Brown poogt hier in zijn nieuwe boek de antwoorden op te geven. Want, zoals hij benadrukt, elk bedrijf wordt een technologiebedrijf en elk bedrijf wordt een datagedreven bedrijf. Geen enkele industrie is immuun voor deze omwenteling; wie zich niet aanpast, gaat ten onder.

De auteur plaatst de genoemde technologieën niet alleen in een historisch en actueel kader maar besteedt vooral aandacht aan managementaspecten. Het boek helpt de technologie te begrijpen en biedt inzicht in de implicaties én eventuele concurrentievoordelen die zijn te behalen. Brown staat daarbij stil bij de verschillen in voordelen, adoptie en noodzaak tussen verschillende sectoren in de economie. The Innovation Ultimatum is met name geschreven voor C-level-vertegenwoordigers, directie, management en beleidsbepalers.

Drie delen

De structuur van het boek bestaat er uit dat Brown in het eerste deel de technologieën uitlegt, daarna bij de implicaties ervan stilstaat, vervolgens een toekomstbeeld per technologie schetst en een hoofdstuk eindigt met advies over succesvolle strategische toepassingen ervan. Zo wordt bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie beschreven, hoe dat precies werkt en wat de waarschijnlijke volgende stap is na de huidige ontwikkelingen op het gebied van deep learning, namelijk super intelligence. 

Brown behandelt in het tweede deel van zijn boek een aantal concepten om bedrijven te helpen bij het benutten van deze technologieën. Hoe gaan mensen en machines bijvoorbeeld elkaar verder versterken op het gebied van (creatief) probleemoplossend denken? Gaat technologie de mens voorbij streven op sociale intelligentie? 

In het derde en laatste onderdeel van  The Innovation Ultimatum zoomt de auteur in op verschillende sectoren, bijvoorbeeld zorg, industrie en vastgoed. Maar bijvoorbeeld ook bij hoe je een merkstrategie gebaseerd op technologie en innovatie optuigt, en hoe eerste signalen van een opkomende technologie in toekomstbestendig beleid kunnen worden omgezet.

Oproep

Wij nodigen lezers van Computable met belangstelling voor het onderwerp innovatie uit om Steve Brown vragen te stellen. Hij zal een selectie daarvan beantwoorden; Computable brengt daar verslag van uit. Uitgeverij Wiley stelt bovendien drie exemplaren van beschikbaar aan de inzenders van de drie meest originele, boeiende of prangende vragen. De redactie bepaalt deze keuze, over de uitslag wordt niet gediscussieerd.

Vragen zijn te mailen naar: redactie@computable.nl met in het onderwerpveld de vermelding: Vraag het Steve Brown.

Meer informatie over de 'kale ziener': www.baldfuturist.com

De inzendtermijn sluit op 2 april 2020. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-26T11:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.