Broadcom wil SAS Institute kopen

Data analytics

Broadcom aast op SAS Institute, een van de grootste leveranciers van business intelligence en analytics software. Beide ondernemingen voeren volgens de Wall Street Journal bespreken over een overname. De Amerikaanse zakenkrant baseert zich op welingelichte bronnen.

Voor Broadcom, van huis uit een chipfabrikant, zou het de derde grote acquisitie zijn. Na de aankoop van CA Technologies (vroeger Computer Associaties) in 2018 voor negentien miljard dollar nam het oorspronkelijk uit Singapore stammende Broadcom in 2019 voor 10,7 miljard dollar  de zakelijke security software van Symantec over.

Daarvoor had Broadcom al eens geprobeerd Qualcomm over te nemen, maar voormalig president Donald Trump stak daar een stokje voor. Trump vond het uit oogpunt van veiligheid niet goed dat een Aziatische onderneming zo’n cruciale speler als Qualcomm kocht. Broadcom-baas Hock Tan besloot toen het hoofdkantoor van Singapore naar de VS over te plaatsen. Bovendien koos hij voor diversificatie. Behalve in chips ziet hij groei in zakelijke software. 

Een woordvoerder van SAS zegt in een reactie dat het bedrijf geen commentaar geeft op geruchten of speculaties. SAS dat in privéhanden is, zou ergens tussen de 15 en 20 miljard dollar waard zijn. Behalve in business intelligence (bi) en analytics is het bedrijf sterk in kunstmatige intelligentie en datamanagement. Al acht jaar achtereen is SAS leider in Gartner’s Magic Quadrant voor data science en machine learning platforms. Op dit veld behoren tot de grootste concurrenten IBM, Dataiku, Tibco en MathWorks. 


Jim Goodnight die SAS in 1978 samen met drie collega’s oprichtte, geeft nog steeds leiding aan het wat academisch getinte bedrijf. In Nederland zit SAS in Huizen (NH). De Belgische vestiging is in Tervuren. In beide gevallen huist men in een statig landhuis.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-07-13T09:58:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.