Maersk voor 200-300 miljoen het schip in door malware

Dit artikel delen:
Maersk Line

De wereldwijde gijzelsoftware-aanval van eind juni drukt de winst van het Deense logistieke concern Maersk in het derde kwartaal met zo'n driehonderd miljoen dollar. Dit heeft Maersk bekendgemaakt bij de publicatie van de tweedekwartaalcijfers.

Naar schatting werden eind juni zevenduizend bedrijven en instellingen geraakt door de hackersaanval 'Not Petya'. Maersk was een van de prominente slachtoffers en dan met name zijn containerhandel. Volgens topman Søren Skou werden in de laatste week van juni de dochterondernemingen Maersk Line, APM Terminals en Damco door de ransomware geraakt.

De aanval zorgde voor negatieve effecten op de handel in een aantal weken in juli. Met als uiteindelijk gevolg een schadepost - een mix van misgelopen omzet en it-reparaties - die naar verwachting de winst in het derde kwartaal drukt met zo'n tweehonderd tot driehonderd miljoen dollar, aldus topman Skou.  

De malware werd verspreid via een update van de boekhoudsoftware van het Oekraïense bedrijf MeDoc. In Nederland lagen twee containerterminals van APM op de Rotterdamse Maasvlakte plat en blijkt nu dus ook Maersk-dochter Damco (logistiek dienstverlener) last van de cyberaanval te hebben gehad.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-08-17T15:58:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.