Ingram Micro terug in Amerikaanse handen

Deal handen schudden overname

Ingram Micro, een van ‘s werelds grootste ict-distributeurs, komt weer in Amerikaanse handen. Investeringsmaatschappij Platinum Equity uit Los Angeles neemt het bedrijf voor 7,2 miljard dollar (bijna 6 miljard euro) over van het Chinese HNA Technology. Dat maakten de partijen deze week bekend.

Het Californische Ingram Micro is wereldwijd distributeur van ict-producten. Het bedrijf boekte over 2019 een omzet van ruim 47 miljard dollar. Het telt zo’n 35.000 werknemers, bedient een kwart miljoen klanten en partners en voert producten van ruim tweeduizend fabrikanten en leveranciers.

China

Sinds 2016 is Ingram Micro eigendom van HNA Technology, destijds Tianjin Tianhai Investment geheten. Deze grote Chinese onderneming met roots in de scheepvaart legde er ongeveer zes miljard dollar voor neer. Na vier jaar verkoopt HNA Technology Ingram Micro, nu dus voor een miljard dollar meer, door aan Platinum Equity uit Los Angeles. Voor deze investeerder wordt Ingram een van de grootste onderdelen in de portefeuille, dat uit ongeveer veertig bedrijven bestaat. Sommige daarvan zijn eveneens actief in technologie en ict-distributie.

De deal heeft een waarde van 7,2 miljard dollar en vindt naar verwachting plaats in de eerste helft van 2021. Alain Monié blijft ook na de overname ceo van Ingram Micro. De Fransman bekleedt deze functie sinds 2012.

Ingram Micro

De geschiedenis van Ingram Micro gaat terug tot 1979, toen twee leraren het bedrijf Micro D oprichtten. In 1989 werd deze onderneming overgenomen door concurrent Ingram Computer, een distributeur die zeven jaar voordien werd opgericht. Na de overname ontstond het bedrijf Ingram Micro.

Ook in 1989 deed het gecombineerde bedrijf zijn eerste overname buiten de Verenigde Staten: het Belgische Softinvest, waarvan dochterbedrijf Softeurop ook vestigingen in Nederland en Frankrijk had. In 1993 werd bovendien de Belgische HP-distributeur Zedd ingelijfd. In 2015 nam Ingram Micro Nederland concurrent Dupaco over, afgelopen februari gevolgd door dienstverlener Ictivity.

Ingram Micro Nederland is gevestigd in Utrecht. Ingram Micro België houdt kantoor in Diegem.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-11T15:34:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.