Forrester voorziet gouden toekomst SaaS

Bedrijven die nieuwe software aanschaffen om hun bedrijfsprocessen te automatiseren, kiezen daarvoor steeds vaker voor een SaaS-oplossing. Dat blijkt uit cijfers van analistenbureau Forrester.

De analisten verwachten dat de markt voor bedrijfsprocessoftware in 2016 groeit met 12 procent naar een marktwaarde van 156 miljard dollar. Daarmee is het de grootste categorie binnen de totale waarde van de wereldwijde softwaremarkt, die op 597 miljard dollar wordt geschat. Het aantal bedrijfsprocesapplicaties die als online dienst worden aangeboden, neemt met 26 procent toe. Vooral crm- en hrm-applicaties en commerce servers worden als SaaS-dienst afgenomen.

Forrester verwacht dat in 2020 de helft van de verkochte licenties een SaaS-licentie zal zijn. Die licenties zullen afgenomen worden bij de bestaande leveranciers waarvan de omzet zeker 20 procent per jaar zal toenemen. Daarnaast promoten steeds meer traditionele softwareverkopers hun saas-aanbod. ‘Praktisch elke traditionele software-aanbieder die we spraken in 2015 verwacht een enorme groei van omzet van abonnementen en een daling van de licentieverkopen’, aldus Forrester.

Een kwart tot een derde van de bedrijven verwacht binnen twee jaar in elk geval één bedrijfsprocesapplicatie te vervangen door een SaaS-alternatief.

Crm-software grootste categorie

De meeste omzet in de markt van bedrijfsprocesapplicaties wordt gemaakt door crm-software. Forrester voegt alle applicaties die te maken hebben met de customer life cycle onder de categorie crm-software. Binnen dit segment verwachten de analisten voor 2016 een groei van 20 procent en voor 2017 een groei van 13 procent. De belangrijkste leverancier is Salesforce. De groei komt vooral door aan crm-gerelateerde applicaties, zoals marketing automation, klantenservice en ondersteuning.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-02-16T11:42:00.000Z Rian van Heur


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.