AWS lanceert dienst voor data van satellieten

Van de cloud naar de ruimte

Was Amazon Web Services (AWS) lange tijd een van de uitgesproken cloudspelers, dan zoekt het bedrijf het deze keer nog verder: in de ruimte. Het lanceert een wereldwijd netwerk van grondstations voor satellietdata.

‘Het is misschien niet de aankondiging die jullie hadden verwacht. Maar het is nuttig en noodzakelijk.’ Zo vatte AWS-ceo Andy Jassy het op het einde van de persaankondiging samen. Het was op de grote re:Invent-conferentie, die deze week in Las Vegas plaatsvindt, alvast het nieuwsfeit dat het meest tot de verbeelding spreekt.
Klanten kunnen met hun satellieten makkelijk en goedkoper data vanuit de satellieten downloaden, bewerken en analyseren. ‘Tot voor kort was dat omslachtig en duur’, aldus Jassy. Het netwerk bestaat uit twaalf grondstations verdeeld over de hele wereld.

Van space naar cloud

"Er wordt door AWS in dit kader samengewerkt met vliegtuigfabrikant Lockheed Martin."

Zodra klanten de data van de satellieten ontvangen in het grondstation, kunnen ze het onmiddellijk verwerken in Amazon Elastic Compute Cloud (Amazon EC2), opslaan in Amazon Simple Storage Service (S3) of er AWS analytics of machine learning op toepassen. Of ook de data via het Amazon-netwerk verplaatsen naar andere regio’s.
De klanten voor deze dienst zijn specifiek met namen als DigitalGlobe, BlackSpy en Spire. En er wordt door AWS in dit kader ook samengewerkt met vliegtuigfabrikant Lockheed Martin.

‘De samenwerking laat ons toe robuuste grondcommunicatie af te leveren die nieuwe voordelen doen ontstaan in diverse domeinen. Denk aan research voor milieu, wetenschappelijk onderzoek, security-operaties en voor realtime-nieuwsmedia’, stelt Rick Ambrose, executive vicepresident van Lockheed Martin Space.

Robot

Eerder had AWS RoboMaker voorgesteld op re:Invent. Dat is een nieuwe dienst die ontwikkelaars van Robotapplicaties helpt bij het ontwikkelen, testen en deployen van Robot aansturende toepassingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-11-28T09:32:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.