Menselijke factor bepaalt succes in cloud

Cloudonderzoek

Cloud draait vooral om de menselijke factor. Organisaties die in staat zijn hun mensen te mobiliseren om de mogelijkheden van cloud te omarmen versnellen hun innovatiesnelheid. Om de cloudadoptie te vergroten, is kennisontwikkeling essentieel, want er zijn nu nog te weinig cloudontwikkelaars die in staat zijn grote cloudtransformaties te realiseren.

Dat blijkt uit The Cloud Survey 2019. Een onderzoek dat Binx.io heeft uitgevoerd in samenwerking met Computable en Xebia DevOps. Hieruit blijkt dat de menselijke factor het succes van de cloud bepaalt. Vorig jaar was het gebrek aan kennis het grootste obstakel om met cloud aan de slag te gaan. In 2019  het de andere manier van werken en de acceptatie binnen de organisatie het grootste struikelblok. Grotere organisaties, met meer dan vijfhonderd medewerkers, hebben wat meer moeite om de cloudadoptie goed te organiseren. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de uitdagingen van vooral grote organisaties om de manier van werken te veranderen.

Zodra een organisatie haar mensen achter de cloudstrategie weet te scharen, volgt de technologie en het succes vaak vanzelf. Vanzelfsprekend blijven privacy, beveiliging en wet- en-regelgeving belangrijk, maar dit zijn meer drempels dan muren om overheen te klimmen.

Verder blijkt de behoefte aan cloud-ontwikkelaars en de schaarste van ervaren cloud-experts. Het is dan ook noodzakelijk om deze vaardigheden te ontwikkelen. De meeste professionals kiezen ervoor hun vaardigheden te ontwikkelen middels zelfstudie (84 procent). Ontwikkelaars kiezen verder voor massive open online courses (mooc’s) (73 procent), conferenties (67 procent) en meetups (67 procent). Teammanagers en directeuren kiezen naast zelfstudie het vaakst voor klassikale training (57 procent).

Machine learning

The Cloud Survey 2019

In de afgelopen periode heeft Computable in samenwerking met Binx.io en Xebia DevOps voor de tweede keer The Cloud Survey 2019 uitgevoerd. Ruim 122 professionals deelden hun inzicht en ervaring met cloud strategie, de adoptie van cloud, werving en training van talent en natuurlijk de grootste cloudtrends.

Het hele The Cloud Survey 2019-rapport is hier te downloaden.

De meest gebruikte toepassingen van cloud zijn infrastructuur, SaaS en het delen en opslaan van bestanden. Dit is geen verrassing aangezien deze toepassingen het langst beschikbaar zijn.

Hoewel big data- en machine learning-diensten niet de meest gebruikte toepassingen zijn, is de kans groot dat hun populariteit in de komende jaren toeneemt. 58 procent van alle deelnemers selecteren machine learning als de grootste trend op het gebied van cloudtechnologie. Slimme dataprogramma's worden op de voet gevolgd door containers (55 procent). Ook de opslag van grote hoeveelheden data, big data en data lakes, zijn grote trends, aldus 42 procent.

De meeste deelnemers zijn het in hoofdlijnen eens over de grootste trends. Wat echter opvalt is dat bedrijfsdirecties het positiefst zijn over machine learning als dominante trend (75 procent). Volgende ontwikkelaars deelt machine learning deze eerste plaats met serverless applicaties (beide 62 procent), op de voet gevolgd door cloud-native softwareontwikkeling (57 procent).

Terugkijken op de trends is de verwachting dat het cloud speelveld de komende jaren gelijkmatiger verdeeld zal zijn over de verschillende toepassingen.

Keuze voor cloud

Cloud wordt in rap tempo de standaard voor it-systemen en applicatie. Microsoft Azure (55 procent), Amazon Web Services of AWS (49 procent) en Google Cloud Platform of GCP (28 procent) zijn de voorlopige marktleiders, gevolgd door private cloudoplossingen (15 procent). Ontwikkelaars geven de voorkeur aan AWS (78 procent) en GCP (48 procent), terwijl teammanagers de voorkeur geven aan private cloud (29 procent) boven deze twee.

Er zijn diverse redenen om voor specifieke providers te kiezen. Een bestaande relatie met een leverancier is de makkelijkste manier om ook voor het bijbehorende cloudplatform te gaan. Een aanzienlijk deel van de respondenten geeft namelijk aan dat het bestaande, Microsoft-gebaseerde, applicatielandschap de keuze voor Azure makkelijk maakte. Daarnaast noemen respondenten de grote hoeveelheid integraties als een pluspunt. Google wordt geroemd vanwege de open source-aanpak en de kunstmatige intelligentie (ai)-diensten. AWS wordt gezien als de meest complete aanbieder.

De helft van de respondenten werkt met meerdere cloudaanbieders. Twee derde van deze groep doet dat voor een belangrijke reden: om te werken met de beste oplossingen van de beste aanbieders.

Organisaties kiezen voor cloud om flexibeler te opereren (67 procent), om kosten te besparen (49 procent) en innovatiever te worden (48 procent). Veel deelnemers verwachten ook de afhankelijkheid van een in-house operations team te verminderen door cloudoplossingen in te gaan zetten. De minst belangrijke drijfveer is momenteel de capaciteit om in wereldwijde markten actief te zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-03-26T07:32:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.