E-Shelter opent eerste datacenter in Nederland

Duitse dochteronderneming van NTT Com gaat internationaliseren

Het e-Shelter AMS1-datacenter in Rozenburg

Het Duitse e-Shelter, dochteronderneming van het Japanse NTT Communications Corporation (NTT Com), heeft in Rozenburg (bij Schiphol-Rijk) zijn eerste Nederlandse datacenter geopend. Van het gebouw met 16.000 m2 computervloeroppervlakte is al een fors deel op voorhand al verhuurd. E-shelter heeft in totaal een areaal van 40.000 m2 gekocht en kan in de nabije toekomst een tweede datacenter neerzetten.

Het co-locatiegebouw van 16.000 m2 bestaat uit twee datacenters van elk 8.000 m2. De eerste helft is nu geopend. Tijdens de rondleiding vertelt een e-Shelter-medewerker dat die locatie al voor de helft is verhuurd; de eerste klanten trekken naar verwachting in juni in het datacenter, e-Shelter AMS1 genaamd. Het andere deel wordt naar verwachting in de tweede helft van 2019 verhuurd.

Omdat in het gehele pand, met behulp van hoofdaannemer Volker Wessels neergezet, de voorzieningen al zijn gepre-assembleerd, kan het tweede datacenter van 8.000 m2 snel in gebruik genomen. Naast dit gebouw heeft e-Shelter nog bouwgrond gekocht om er in de nabije toekomst nog zo'n datahotel 16.000 m2 neer te zetten. Met die vestiging erbij biedt e-Shelter straks een totale powercapaciteit van 40 MW, ook voor Amsterdamse begrippen massief, zegt directeur en oprichter Rupprecht Rittweger.

'Amsterdam is een van de belangrijkste co-locatiehubs in Europa. De technische infrastructuur die er ligt, aangesloten op de AMS-IX, is voor wereldwijd opererende hyperscalers en multinationals een voorname reden om hier datacenters in te richten', aldus Rittweger.

Luchthaven

Bij de keuze voor Rozenburg speelt de ligging vlak bij luchthaven Schiphol ook mee. E-Shelter richt zich met zijn datacentercampus op grote klanten, zoals cloudleveranciers en multinationals. Die willen snel invliegen als ze hun datacentervoorzieningen bezoeken. Het datacenter biedt ook kantoorruimte en er komt een innovatielab waar partners en klanten nieuwe applicaties kunnen testen in een gehoste omgeving.

Het Amsterdamse datacenter is het eerste niet-Duitse datacenter van E-Shelter. 'Voor ons is dit na zo'n twintig jaar de eerste stap voor internationalisering. Op groepsniveau kijken we samen met NTT Com naar versterkingen in onder andere Londen, Parijs, Madrid en Johannesburg', meldt de topman van e-Shelter.

Opening

Voor de feestelijke opening van het datacenter e-Shelter AMS1 op 11 april jl. was een blik hoogwaardigheidsbekleders opengetrokken: Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in Noord-Holland, Ap Reinders, wethouder Haarlemmermeer locoburgemeester stadsregio Groot-Amsterdam en de Duitse ambassadeur in Nederland Dirk Brengelmann. De Japanse ambassadeur Hiroshi Inomata moest verstek laten gaan en liet zich vertegenwoordigen door een ambassademedewerkster.

Namens de NTT Groep gaven Rupprecht Rittweger, algemeen directeur en oprichter van e-Shelter, en Tetsuya Shoji, de hoogste baas van NTT Com, acte de présence. Bij de openingsceremonie, eindigend bij een druk op de rode knop, was tv-presentatrice en actrice Tooske Ragas gastvrouw.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-12T10:44:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.