Jaarcijfers Centric: omzet stijgt, winst daalt

De omzet van Centric bedroeg in 2018 490 miljoen euro, een stijging van bijna vijf procent ten opzichte van 2017 (468 miljoen euro). Het resultaat kwam uit op 18,3 miljoen euro. Dit is lager dan in 2017 (21,3 miljoen euro), maar is volgens de it-dienstverlener uit Gouda te wijten aan enkele eenmalige baten in 2017. De operationele winst steeg wel in vergelijking met 2017.

De omzet in Nederland kwam in 2018 uit op ongeveer 358 miljoen euro (2017: 347 miljoen); de omzet buiten Nederland bedroeg circa 131 miljoen (2017: 118 miljoen). Verdeeld naar activiteiten kwamen de meeste opbrengsten uit geleverde it-diensten (230 miljoen tegenover 222 miljoen in 2017), gevolgd door onderhoud & beheer (192 miljoen/176 miljoen in 2017), handel (52 miljoen/56 miljoen in 2017), licenties (12 miljoen/10 miljoen in 2017) en de post overig (2 miljoen/4 miljoen in 2017).

Volgens Centric is de groeiende omzet te danken aan de strategie die het concern in 2015 inzette: focussen op de kernactiviteiten, de overstap naar de cloud en intensievere internationale samenwerking. Dat leverde een groei van de terugkerende omzet op alsook nieuwe projecten én nieuwe klanten in binnen- en buitenland. Zo wist het bedrijf voet aan de grond te krijgen in de Nederlandse pensioenwereld via een aantal business process outsourcing (bpo)-deals. In België startte een winkelautomatiseringstraject bij de supermarkten van Carrefour België waarbij de software volledig als een dienst uit de cloud wordt aangeboden.

Centric is actief in de Benelux, Duitsland, Frankrijk, Litouwen, Noorwegen, Roemenië, Zweden en Zwitserland. Er werken 4.300 man bij het it-concern, waarvan 2.850 in Nederland, 450 in zowel Noorwegen als Zweden, 280 in Roemenië, 180 in België/Frankrijk, 25 in Litouwen en 20 in Zwitserland.

Internationaal richt Centric zich op de uitbouw van de activiteiten in de detailhandel, detachering en it-uitbesteding. In 2018 tekende het bedrijf de eerste outsourcingsklanten in Scandinavië op en werd een nieuwe vestiging in Litouwen geopend voor de ondersteuning van klanten die internationaal actief zijn.

Op de Nederlandse markt wist Centric zich te verstevigen in de sectoren detailhandel, financiële wezen en de overheid. Zo'n verdere uitbouw is belangrijk voor de toekomst van het bedrijf, want Centric investeert voor eigen rekening en risico in de ontwikkeling en innovatie van producten en diensten voor klanten in deze markten. Voldoende marktaandeel en groeipotentie zijn nodig om dit te laten renderen. Daarom heeft het bedrijf twee onderdelen verkocht die niet meer tot de kernactiviteiten behoren: de hardwareresellertak aan Het IT en de softwareoplossingen voor woningcorporaties aan TSS.

Investeren, DNB en onrust

Centric kocht zelf in 2018 het Belgische Summit Retail, een leverancier van kassasystemen, en nam een belang van twintig procent in business intelligence (bi)-specialist VyZyr uit Kerkrade. Ook is het een van de investeerders in het Nederlandse dronebedrijf Sky Survey.

Voor het bedrijf is 2019 goed begonnen met het binnenhalen van een groot it-uitbestedingscontract bij De Nederlandsche Bank (DNB). Daartegenover staat de bestuurlijke onrust die is ontstaan na een conflict tussen eigenaar Gerard Sanderink en zijn ex-partner en het optreden van vermeend cyberexpert Rian van Rijbroek. Diverse bestuurders hebben Centric inmiddels verlaten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-23T11:55:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.