Google Cloud verbetert 'managed service' Kubernetes

Aankondiging op conferentie Kubecon/CloudNativeCon in Barcelona

containers

Aan de hosted versie van Kubernetes op het Google Cloud Platform is flink gesleuteld. De Google Kubernetes Engine (GKE), een veelgebruikte ‘managed service’, krijgt een groot aantal verbeteringen.

Tijdens de conferentie Kubecon en CloudNativeCon in Barcelona kondigt Google Cloud vanmorgen een hele serie vernieuwingen aan. Volgens Google neemt het gebruik van haar GKE-dienst voor het beheer van het container-orkestratiesysteem Kubernetes dit jaar sterk toe.

Google heeft in 2014 Kubernetes overgedragen aan de open source community. De Cloud Native Computing Foundation (CNCF) waarin Google deelneemt, ontwikkelt de toolkit door. Tegelijk biedt Google de managed service GKE op basis van Kubernetes aan. En dat gebeurt niet zonder succes, aldus Google.  Meer dan 80 procent van Google’s grootste GCE-klanten (Google Compute Engine) gebruikt inmiddels ook deze managed service. Google profiteert dus flink mee van de populariteit van Kubernetes, het systeem dat ze vijf jaar geleden als open source beschikbaar stelde. 

Snelle kanaal

Klanten van de Google Kubernetes Engine (GKE) kunnen voortaan een release-kanaal kiezen dat past bij hun zakelijke behoeftes en interne processen. Google gaat drie verschillende release-kanalen bieden; snel, standaard en stabiel. Ontwikkelaars die heel weinig risico willen lopen en volwassen technologie wensen, zullen voor het stabiele kanaal kiezen. Dit kanaal biedt niet het nieuwste van het nieuwste, maar is wel grondig beproefd. Wil men echter de laatste versie van Kubernetes gebruiken en meteen alle updates krijgen dan komt de ‘snelle’ versie in beeld. Daartussenin zit ‘standaard’.  

Het snelle kanaal stelt GKE 1.14 beschikbaar voor klanten die willen experimenteren met Windows Containers. Het gemakkelijk kunnen uitrollen van Windows containers is belangrijk voor grote ondernemingen die hun bestaande applicaties willen moderniseren. De open source gemeenschap heeft haar steun uitgesproken voor Windows nodes. In juni start de mogelijkheid Windows Server Containers te integreren.  

Tenslotte krijgt Kubernetes ook ‘stackdriver monitoring’. Deze functionaliteit geeft ontwikkelaars toegang tot een verzameling logs, events en metrics voor hun applicaties, ongeacht waar de containers zijn uitgerold.  

Anthos

Kubernetes is zo'n beetje de standaard geworden voor het beheer van containers.

Afgelopen april werd tijdens de conferentie Google Cloud Next ‘19 Anthos aangekondigd. Dit hybride en multi-cloud Kubernetes-beheerplatform van Google geeft ontwikkelaars de vrijheid applicaties overal te laten draaien of het nu op de eigen servers dan wel in een van de grote publieke clouds is.  Marktonderzoeker IDC spreekt van een 'container-native' benadering voor de standaardisatie op schaal van multicluster Kubernetes-operaties. 

Alles valt te beheren vanuit één gemeenschappelijke gebruikersinterface. Anthos vormt een uitbreiding op Kubernetes voor hybride en multi-cloud omgevingen. Dit gaat via geïntegreerd service management en serverless capabilities voor een portable enterprise cloud platform.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-21T13:17:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.