‘Kubernetes snel basis cloud-native infrastructuur’

Gartner-analist Katsurashima voorspelt:

Kubernetes, een container-orkestratieplatform voor het uitrollen van moderne applicaties in de cloud, wordt snel volwassen. Het ecosysteem rond dit vijf jaar oude opensourceproject wint aan belang.

Wataru Katsurashima, senior analist bij Gartner, trekt deze conclusie na zijn bezoek aan de KubeCon-conferentie te Barcelona. Alle grote cloudleveranciers waren daarbij van de partij. Ook de softwareleveranciers omarmen Kubernetes en het werken met containers in grote getalen, nadat Red Hat en VMware het voortouw hadden genomen.

Belangrijker nog is dat veel eindgebruikers Kubernetes aan het uittesten zijn. Gaandeweg beginnen ook steeds meer containers in productie te komen. De pioniers waren jonge bedrijven zoals Spotify, maar ook grootzakelijke klanten beginnen het te gebruiken. Zelfs van oudsher conservatief ingestelde klanten wagen zich eraan. Katsurashima noemt als voorbeeld ABN Amro. De bank bouwt niet alleen nieuwe systemen op basis van containers maar doet dit ook voor bestaande ‘legacy-applicaties’.

De Gartner-analist ziet het aantal use cases uitbreiden. ‘Kubernetes is de basis van de moderne, cloud-native infrastructuur aan het worden,’ zegt hij. Als middleware wordt het tussen applicaties en de infrastructuur geplaatst. Katsurashima: ‘Je ziet voorbeelden van bedrijven waarbij Kubernetes de transitie richting hybrid cloud versnelt. Soms gebeurt dat ook al met multicloud. ABN Amro bijvoorbeeld gebruikt zowel Azure als AWS (Amazon) parallel.’ 

Volgens Katsurashima is Kubernetes niet voor elke applicatie geschikt. ‘Een belangrijke vereiste is dat de applicatie schaalbaar moet zijn en de organisatie behoefte heeft aan agile en devops. In opkomst zijn use cases op gebied van big data en edge computing. Het succes daarvan moet nog wel overtuigend worden aangetoond. Hetzelfde geldt voor machine learning.’ Volgens de analist is het potentieel enorm. Kubernetes kan als orkestratieplatform in de toekomst dus nog veel belangrijker worden.

Nuttige toevoeging

"Zeker bij een gedistribueerde infrastructuur als Kubernetes is het monitoren geen eenvoudige klus"

Tijdens de KubeCon-conferentie werden ook veel nieuwe technologieën aangekondigd die kunnen worden geïntegreerd in Kubernetes. Verschillende leveranciers kwamen met oplossingen om de uitrol van containers veiliger te maken. Vooral ondernemingen die willen overgaan tot productie, zitten daar om te springen. Een andere nuttige toevoeging is de software voor het monitoren van moderne applicaties en containers. Continu moeten statistieken worden bijgehouden. Ontwikkelaars hebben behoefte aan oplossingen waarbij rekening wordt gehouden met het kortstondige en geïsoleerde karakter van containers en applicatiediensten. Zeker bij een gedistribueerde infrastructuur als Kubernetes is het monitoren geen eenvoudige klus. 

Op Kubecon werd ook de fusie van twee opensourceprojecten aangekondigd. Google 's OpenCensus en OpenTracing van de Cloud Native Computing Foundation (CNCF) gaan samen in OpenTelemetry. Doel is een compleet systeem voor telemetrie te maken waarmee microservices en andere gedistribueerde systemen zijn te monitoren. Statistieken, traces en logs dragen bij tot de broodnodige transparantie. Volgens Morgan McLean (Google) hoort telemetrie als feature in alle cloud-native software thuis. 'Dat moet er zijn ingebakken,' zegt hij.

Veel werd tijdens Kubecon gesproken over service mesh. Dit concept maakt de applicatielogica onafhankelijk van de netwerktopologie, load balancing en service discovery. Uitgebreid werd ook gediscussieerd over de vraag of containers zijn op te slaan.

Kubernetes kan ook van nut zijn bij serverless computing, een snel opkomende softwarearchitectuur. De ontwikkelaar van apps hoeft zich dan niet meer druk te maken over de onderliggende infrastructuur.

Vluchtige karakter

Ook werd er tijdens KubeCon veel gediscussieerd over opslag. Door het vluchtige karakter van containers zou dit erg lastig zijn. Volgens Saad Ali,senior software-engineer bij Google, is het inderdaad een uitdaging. 'Maar er bestaan veel misverstanden over, aldus Ali. 'Mogelijkheden zijn er wel degelijk. Dit kan zelfs met de zogenoemde stateful applications die data over elke clientsessie bewaren en die data vervolgens gebruiken wanneer de client weer een verzoek doet.'

Katsurashima concludeert dat als deze extra componenten aan het Kubernetes-ecosysteem worden toegevoegd, grote ondernemingen eerder zullen toehappen. Veel nieuwe technologie zal de ontwikkeling van cloud-native applicaties ook vereenvoudigen. Vrijwel alle grote softwareleveranciers werken aan uitgebreidere oplossingen gericht op enterprises. Dat maakt het voor grote ondernemingen gemakkelijker Kubernetes toe te passen. Ze gebruiken graag commerciële versies van deze opensourcesoftware vanwege de dienstverlening die daarbij wordt gegeven. Volgens de Gartner-analist leidt dit tot de verdere volwassenheid van Kubernetes.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-03T10:35:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.