Bijna 30 procent van cloud-uitgaven ongebruikt

Belgische bedrijven investeren in vergelijking met het Europees gemiddelde weinig in clouddiensten. Opvallend: bijna dertig procent van hun cloud-uitgaven gaat naar diensten die niet worden gebruikt. Dit ondanks het pay-per-use-principe dat vaak met cloud wordt geassocieerd.

De cijfers komen van de Insight Technology Index 2019 waarbij duizend it-professionals in Europa werden ondervraagd, waaronder honderd in België. Het ging om bedrijven en organisaties met vijfhonderd à duizend werknemers en meer dan duizend werknemers.

De quota voor deze studie werden per land bepaald: met tweehonderd respondenten in het Verenigd Koninkrijk en honderd per land in Frankrijk, Nederland, Duitsland, Italië, Spanje, Zweden, België en Oostenrijk.

België investeert minder

Volgens het onderzoek, dat aan zijn tweede editie toe is, besteden Belgische bedrijven zowat de helft van wat Europese bedrijven gemiddeld aan cloud-diensten uitgeven. Een top-investeerder in de cloud is België dus (nog) niet.

Iets meer dan veertig procent van de Europese bedrijven geeft aan dat de cloud in de afgelopen twee jaar cruciaal is geweest voor initiatieven op het gebied van digitale innovatie. Toch is er nog veel inefficiëntie. Bijna dertig procent van de Belgische cloud-uitgaven gaat naar diensten die niet worden gebruikt, een cijfer dat in lijn ligt met dat in andere Europese landen.

Uitdagingen

Europese bedrijven stelden deze drie grote uitdagingen voor het beheer van cloud-uitgaven voorop: de meest geschikte werklasten bepalen voor de public cloud, private cloud en hybride cloud (44 procent).

Andere uitdaging is het plannen en toewijzen van een budget voor cloudverbruik (39 procent). Ten derde is ook het gebrek aan zichtbaarheid van de gebruikte services in de kostenplaats (zowel op werklast- als op toepassingsniveau) voor 37 procent van de bedrijven een uitdaging.

Op basis van deze problemen liggen de verspilde uitgaven bij Europese bedrijven wellicht nog hoger, klinkt het bij Insight Technology. Organisaties hebben volgens hen moeite hun investeringen in de cloud te optimaliseren. 'Onderbenutte technologie is al tientallen jaren een probleem', reageert Wolfgang Ebermann, president Insight EMEA. 'Het is dan ook niet verwonderlijk dat het probleem zich uitbreidt naar de cloud.'

Anderzijds stellen we vast dat het pay-per-use-principe, wat vaak een argument is om cloudtechnologie in te schakelen, de onnuttige investeringen in it niet meteen heeft kunnen wegwerken. Voorlopig toch nog niet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-10-02T10:57:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.