Cloud-kloof tussen Vlaanderen en Wallonië

Er gaapt een cloud-kloof tussen Vlaanderen en Wallonië. Zijn cloud-applicaties in Vlaanderen al behoorlijk ingeburgerd, in Wallonië moet het nog beginnen.

Dat blijkt uit een analyse van Smart Profile naar het zakelijke cloudgebruik in België bij 3.700 Belgische organisaties met meer dan vijftig werknemers, op vraag van Computable België.

Van alle geïnterviewde organisaties maakt slechts 36 procent geen gebruik van cloud-applicaties. In 2011 was dit nog 81 procent. De cloud is intussen dus ingeburgerd.

69 versus 47 procent

Toch zijn er nog grote regionale verschillen. Zo laat de analyse zien dat met name organisaties in Vlaanderen voorop lopen op het gebied van software-as-a-service of cloud-applicaties: 69 procent van de Vlaamse bedrijven gebruikt een of meerdere cloud-oplossingen, tegen 63 procent van de organisaties in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en een minderheid in het zuiders gedeelte van het land: 47 procent in Wallonië. 

Wallonië groeit wel inzake gebruik van cloud-applicaties, maar wel heel langzaam. Vorig jaar maakte 43 procent van de Waalse bedrijven gebruik van cloud-applicaties. Vooral de Brusselse bedrijven komen in dit kader opzetten.

Multinationals komen opzetten

Onder multinationals is de adoptie het hoogst, bij bijna driekwart van de organisaties draait een of meerdere applicaties in de cloud. 

Opvallend is de grote stijging van het gebruik van cloud-applicaties in organisaties met meer dan duizend werknemers. In 2018 gaf nog 48 procent aan gebruik te maken van een of meerdere cloud-applicaties, in 2019 is dat percentage gestegen naar 64 procent. 

Ter vergelijking, in organisaties met vijftig tot honderd werknemers was dit 63 procent in 2018 en 65 procent in 2019.

Vrijdag gaan we in het achtergrondartikel op Computable dieper in op de cloud-analyse.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-12-17T11:18:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.