Option verkoopt vooral in de VS

België en Verenigde Staten

Het Leuvense bedrijf Option, dat deel uitmaakt van de Crescent-groep, haalt vandaag de helft van de verkoop van de zogeheten Cloudgate-oplossing in de VS. Daarmee is de regio vorig jaar met zeventig procent gegroeid. Option-ceo Alain Van den Broeck wil verder groeien via een uitgebreid distributiekanaal en telecomoperatoren.

Toen Alain Van den Broeck anderhalf jaar geleden door Eric Van Zele werd aangetrokken om Option te leiden was hij de vijfde algemeen directeur in vijf jaar. De topman heeft jarenlange ervaring met de turnaround van it-bedrijven zoals Irisnet, Telindus en SAIT. En als ingenieur spelden ze hem ook technologisch niets op de mouw. Crescent-ceo Eric Van Zele kent hem tevens van bij Telindus en van bij SAIT.

Van den Broeck is nu achttien maanden aan boord bij Option en ziet de groei van Cloudgate-verkoop toenemen: van achtduizend in 2018, naar twaalfduizend vorig jaar. De oplossing haakt in op de evolutie van het internet of things (iot), dat jaarlijks met een kwart groeit. ‘Het is een versnipperde markt waar grote spelers niet meespelen. Het voordeel is dat onze Cloudgate vooroploopt in modulariteit en zich in alle marktsegmenten kan inpassen.’

Telco’s zoals T-Mobile, AT&T en Verizon zijn mooie referenties voor Option dat zich enkel op de b2b-markt toelegt. Zo hanteert het Finse Konecranes de Cloudgate voor het monitoren van kranen. Maar Cloudgate is ook te vinden bij MiraDry dat gebruikt wordt in schoonheidssalons als oplossing voor ‘okselvijvers’. De toestellen worden eveneens vanop afstand gemonitord dankzij Option. Ook in industriële voedselketens in onder andere Peru en Japan is de Cloudgate te vinden. In Maleisië wordt het gebruikt in een grote openluchtmijn om ongelukken met reusachtige mijnmachines te vermijden.

Distributeurs

Van den Broeck heeft er ook voor gezorgd dat een groot deel van de productie van de Cloudgate vanuit China overgenomen is door Ace Electronics uit Diest. Distributeur in ons land is Kappa Data. PhiData is eveneens met een test bezig met lokalisatie.

In België duikt de Cloudgate op in smartcity-oplossingen. Zo zijn er in Leuven vijf palen uitgerust voor het meten van de luchtkwaliteit, tellen van passanten, met een politiecamera en een microfoon om geluidsvervuiling te meten. In Mechelen is samen met integrator Arco een oplossing uitgedokterd voor de detectie van vijfduizend fietsen die uitgerust zijn met een iot-module. Toch is België slechts vijf procent van de omzet van Option, dat hopelijk dit jaar uit de rode cijfers raakt.

Van den Broeck ziet dan ook meerdere groei-assen. Het portfolio wordt uitgebreid, er worden nieuwe markten aangeboord zoals smart building en smart energy, het distributiekanaal moet uitgebreid en hij wil ook meer groeien bij bestaande klanten en strategische accounts. Dat zou ook dit jaar voor een toename van vijftig procent moeten zorgen.      

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-18T09:07:00.000Z Luc Blyaert


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.