IBM zet alle kaarten op containers en Kubernetes

Arvind Krishna.

Hybrid cloud en kunstmatige intelligentie zijn voor IBM de komende jaren de voornaamste slagvelden. Daarop gaat Big Blue al zijn aandacht concentreren.

Dit zegt Arvind Krishna, de nieuwe ceo van IBM, bij zijn aantreden. De voormalige baas van IBM's cloud divisie begon zijn eerste werkdag met het versturen van een mail aan alle 350.000 personeelsleden. Hij onderstreepte daarin het belang van Linux, containers en het orkestratiesysteem Kubernetes als de nieuwe standaard. IBM gaat daar voluit voor om zoals Krishna het noemde 'de slag om de architectuur in de cloud' te winnen. 

Ook kunstmatige intelligentie (ai) is een speerpunt van IBM, hoewel Krishna hier verder niet expliciet op inging. Wel heeft IBM ai verweven in zijn producten voor containers en Kubernetes.

Red Hat

"Azure en AWS liggen ver voor op IBM's cloud, terwijl ook Google meer marktaandeel heeft"

De nieuwe topman verwacht dat Red Hat Open Shift 'de standaardkeuze voor de hybride cloud' wordt, net zoals Red Hat Enterprise Linux een dergelijke positie verwierf als besturingssysteem. Krishna was ook de drijvende kracht achter de overname van Red Hat in 2018. Big Blue telde daar destijds 34 miljard dollar voor neer, de grootste acquisitie uit zijn lange geschiedenis. 

Dat nieuwe bloed moet IBM weer vleugels geven. Krishna's voorganger, Ginni Rometty, was er tijdens haar lange periode van leiderschap niet in geslaagd om de omzet op te porren. IBM nam afscheid van veel marginale activiteiten maar verzuimde door te stoten op nieuwe gebieden. Dat vertaalt zich in een beurswaardering die nog geen tiende is van wat Microsoft of Amazon waard zijn. Azure en AWS liggen ver voor op IBM's cloud, terwijl ook Google meer marktaandeel heeft.

Kritieke systemen

Krishna zei ook dat IBM's historische kracht op gebied van basistechnologie in moeilijke tijden als nu onmisbaar blijkt. 'We zijn de ruggengraat van een aantal van de meest kritieke systemen,' schrijft hij in zijn mail. Thans meer dan ooit moet IBM het hebben van het grote vertrouwen dat ze nog altijd geniet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-04-07T12:57:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.