Lidl-moederbedrijf wordt cloud-aanbieder

Schwarz Gruppe voorlopig geen concurrent van AWS en Azure

Schwarz Gruppe, Europa's grootste levensmiddelen-retailer en moederbedrijf van Lidl, gaat clouddiensten aanbieden aan derden. Het Duitse concern nam begin mei een bedrijf over dat zich specialiseert in de ontwikkeling van webgebaseerde toepassingen en platformen, en verwacht daarmee veel kennis van cloud computing in huis te halen.

Schwarz Gruppe is eigenaar van duizenden Lidl- en Kaufland-supermarkten en heeft een jaaromzet van ruim honderd miljard euro. Begin mei nam het concern een meerderheidsbelang in Camao IDC, een Duits softwarebedrijf dat zich bezighoudt met software-as-a-service (saas) en platform-as-a-service (paas). Met de overname mikt de retailgroep op verregaande digitalisering vanuit de cloud, vertelt it-directeur Christian Müller aan Lebensmittel Zeitung.

À la Amazon

Het is de bedoeling dat de retailketen op termijn clouddiensten gaat aanbieden aan klantorganisaties. Het grote voorbeeld daarbij is natuurlijk Amazon, de online retailer die ‘s werelds grootste cloudprovider Amazon Web Services runt. Het valt echter niet te verwachten dat Schwarz Gruppe op korte termijn een aanzienlijke positie in de wereldwijde cloudmarkt bemachtigt. Gevestigde partijen, zoals AWS, Microsoft en Google, hebben een flinke voorsprong in de markt, diepe geldbuidels en lage prijzen. 

Het cloudplatform van Schwarz Gruppe, inmiddels in bedrijf, is gebaseerd op de infrastructuur die de it-divisie eerder liet ontwikkelen door Camao. Het platform wordt zelfs al gebruikt door externe partijen zoals Siemens, Deutsche Telekom en Rewe Group. Een van de cloud-applicaties die het concern aanbiedt is Two Go, waarmee organisaties het carpoolen door medewerkers regelen. Schwarz nam de toepassing over van SAP, meldt Lebensmittel Zeitung.

Twintigduizend servers

De ruim drieduizend medewerkers van de it-divisie, Schwarz IT, beheren zo’n twintigduizend servers voor de gehele retailgroep. Het bedrijf bouwt momenteel een it-campus in Bad Friedrichshall, een dorp nabij hoofdvestigingsplaats Neckarsulm in Baden-Württemberg. Daar komt ook een aanvullend datacenter van tienduizend vierkante meter vloeroppervlak.

In Nederland heeft Lidl ruim 420 winkels en 19.000 medewerkers. In België en Luxemburg zijn er nog eens bijna 320 vestigingen. De Schwarz Gruppe is een van de grootste ondernemingen in de levensmiddelendetailhandel in Europa. Het concern is groter dan zijn Franse concurrent Carrefour. Het bedrijf is buiten Europa ook actief in Australië, Rusland en de VS.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-05-15T10:55:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.