Volkswagen opent Industrial Cloud voor partners

Volkswagen

Volkswagen, Europa’s grootste autofabrikant, breidt zijn Industrial Cloud uit tot een open marktplaats voor partners. Al haar 1.500 toeleveranciers en hun dertigduizend fabrieken kunnen ermee worden verbonden. Ook technologiepartners kunnen daar (industriële) software applicaties kopen en verkopen. De openstelling van dit op de cloud-gebaseerde portaal voor software en data moet de digitalisering van de auto-industrie versnellen. VW’s Industrial Cloud wil als een soort App Store gaan werken.

Dat kondigt Nihar Patel, executive vice president van Volkswagen, vandaag aan. VW’s cloud is in nauwe samenwerking met Amazon Web Services (AWS) ontwikkeld. Siemens speelt hierbij de rol van integratiepartner. Behalve software en oplossingen kunnen ook data via dit platform worden verhandeld. Volgens Patel kan de productie zo veel sneller worden geoptimaliseerd.

Het portaal is inmiddels geopend voor de eerste groep toeleveranciers die wordt geleid door Siemens. ABB, Ascon, BearingPoint, Celonis, Dürr, Grob, MHP, NavVis, Synaos, Teradata en Wago maken hun software applicaties eveneens via de Industrial Cloud beschikbaar. Hiertoe behoort onder meer een algoritme met kunstmatige intelligentie voor de berekening van de vereisten die worden gesteld aan autonome transportsystemen in fabrieken. Ook al beschikbaar is software voor de optimalisatie van de efficiency in fabrieken.

Deze partners kunnen niet alleen met Volkswagen-applicaties delen maar ook met elkaar. Voor toeleveranciers leidt dit tot snellere opschaling en optimalisering van hun eigen operaties. ‘Op die manier kan iedereen er de vruchten van plukken,’ stelt Patel. Als hele gespecialiseerde applicaties via de marktplaats gemakkelijk beschikbaar zijn, daalt ook de behoefte om in eigen huis dergelijke software te ontwikkelen. Dergelijke inefficiënties kunnen zo worden vermeden.

VW’s Industrial Cloud is gebaseerd op AWS-technologie op gebied van het internet of things (iot), machine learning, data-analyses en computerdiensten. AWS werkt volgens een open architectuur, wat de samenwerking via deze marktplaats zou vergemakkelijken.

Overigens is de overgang van de auto-industrie naar de cloud in volle gang. Begin deze week werd bekend dat Renault gaat samenwerken met Google Cloud.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-23T15:16:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.