Cloudgebruiker dupe van kennisgebrek it-team

Kennisgebrek binnen ontwikkelteams zorgt ervoor dat 41 procent van cloudgebruikers niet volledig de voordelen van de cloud kan benutten. Ook de manier waarop de organisatie en teams zijn gestructureerd, vormt bij een derde van organisaties en Nederland en België een blokkade om cloud te adopteren. Verder hindert een te complex it-landschap (22 procent) een optimale cloud-adoptie.

Dat blijkt uit de derde editie van The Cloud Survey, een onderzoek van Computable in samenwerking met Binx.io, Xebia DevOps en Xpirit.

De voornaamste oorzaak voor het kennisgebrek binnen ontwikkelteams is de tijd en moeite die het kost om ontwikkelaars te werven. Zestig procent van de organisaties vindt het lastig de juiste cloud-experts aan te trekken. Hierin zijn beleidsmakers optimistischer dan teammanagers. Zo vindt een ruime veertig procent van de beleidsmakers het een uitdaging om het juiste talent binnen te halen, terwijl zeventig procent van de managers het lastig vindt de cloud-engineers aan te nemen. Ook is het voor niet-ict-bedrijven, voornamelijk in het publieke domein, moeilijker om deze it’ers aan zich te binden.

Talent aantrekken

Cloud Survey 2020

Het complete onderzoeksrapport ‘The Cloud Survey 2020’ kunt u hier downloaden.

Om toch de juiste cloudtalenten aan te trekken, moeten organisaties zich onderscheiden van de concurrentie. Denk aan trainingsmogelijkheden (bijvoorbeeld een junior laten doorgroeien tot senior) en hoe innovatief de interne it-aanpak is (serverless, weinig tot geen legacy-systemen). Ook de bedrijfsreputatie speelt hierbij een rol.

Een andere manier om de juiste krachten aan het team toe te voegen, is door andere it’ers binnen de organisatie, zoals systeembeheerders, om- of bij te scholen.

Het interne kennisgebrek is daarnaast op te lossen door het huidige personeel te scholen. Zij kiezen hierbij het liefst voor zelfstudies (87 procent), online-trainingen (76 procent) of een bezoek aan een conferenties (63 procent). Ook maakt een kleine zestig procent graag gebruik van de geboden trainingen van hun cloudleverancier.

Ontwikkelcultuur

Organisaties bouwen hun ontwikkelcultuur hoofdzakelijk rondom de principes om alles te automatiseren (74 procent), eenvoud boven ingewikkeld (59 procent) en het cloud-adagium ‘als je het hebt gebouwd, beheer je het ook’ (59 procent).

Zes van elke honderd deelnemers hebben aangeven dat ze slechts eenmalig hun workloads hebben beoordeeld op optimalisatie, terwijl iets meer dan de helft op zijn minst elk jaar een review laat uitvoeren. Vooral middenbedrijven met vijftig tot honderd medewerkers voeren niet regelmatig reviews uit om hun inzet van cloudtechnologie te optimaliseren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-13T11:09:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.