EU geeft startschot voor Europese Cloud Federatie

Tien miljard euro als 'eerste steen bij bouw Europese cloudtechnologie'

Europa

Een Europees cloudplatform als veilig en concurrerend alternatief voor bestaande cloudleveranciers uit andere landen. Voor dat streven zetten Nederland en 24 andere EU-lidstaten gisteren hun handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst van de Europese Cloud Federatie. Hierin komen tal van bestaande initiatieven, zoals Gaia-x, bij elkaar.

Tien miljard euro hebben de Europese Commissie en de deelnemende lidstaten toegezegd. Het geld wordt tussen 2021 en 2027 besteed aan de ontwikkeling van het cloudplatform en verbetering van de huidige data-infrastructuren. Van het toegezegde geld is twee miljard afkomstig uit bestaande Europese fondsen.

Eurocommissaris Thierry Breton (Interne Markt) noemt de overeenkomst de 'eerste steen bij de bouw van hoogwaardige Europese cloudtechnologie'. De federatie is onderdeel van de strategie van de Europese Commissie om van de EU een interne markt voor industriële data te maken en daarmee een belangrijke internationale hub voor dataopslag te worden.

Bevordering digitalisering

"Bedrijven en overheden krijgen de mogelijkheid data veilig en volgens Europese regels op te slaan"

Het doel van de samenwerking is om Europese bedrijven en overheden de mogelijkheid te bieden hun data veilig en volgens Europese regels en standaarden op te slaan en te verwerken in een cloud-omgeving. Dit bevordert bovendien de digitalisering in de publieke sector en de gezondheidszorg.

Uiteraard speelt ook mee dat Europa onafhankelijker wil zijn van leveranciers buiten de unie. Veel cloudleveranciers zijn gevestigd in de Verenigde Staten, maar er zijn ook Chinese aanbieders.

Grip op data

Namens Nederland tekende staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) de overeenkomst. Ze vertelt dat bedrijven, overheden, onderzoekers en consumenten voor het gebruik en opslag van data steeds meer zijn aangewezen op de cloud en dat er zorgen zijn over de grip op strategische en gevoelige data. Omdat de kansen en risico’s van de digitale economie grensoverschrijdend zijn, wil ze binnen Europa samenwerken.

Er zijn volgens Keijzer in Nederland verschillende initiatieven op dit vlak, zoals de Online Trust Coalitie, de Data Sharing Coalition en de AI Coalitie. Ook elders in de EU wordt gewerkt aan betere cloud-infrastructuur. Het bekendste initiatief is Gaia-x, opgezet door Duitse en Franse organisaties. De Nederlandse overheid ondersteunt bedrijven die zich bij Gaia-x willen aansluiten. De nu opgerichte Europese Cloud Federatie brengt deze initiatieven bij elkaar.

Zuiniger

Een van de aandachtspunten van de federatie is de samenvoeging van private, nationale en EU-investeringen op het gebied van cloud-infrastructuren en -diensten. De deelnemers gaan ook werken aan gestandaardiseerde techniek om cloud-omgevingen onderling te koppelen. Tot slot proberen ze datacenters en clouddiensten veiliger, uitwisselbaar en zuiniger te maken.

De Europese Cloud Federatie heet in het Engels officieel European Alliance on Industrial Data and Cloud. Van de 27 EU-lidstaten houden zich twee afzijdig: Cyprus en Denemarken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-10-16T10:30:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.