VMware mikt alle ballen op multi-cloud

Voor Californische softwarefabrikant breekt nieuw hoofdstuk aan

De ondersteuning van klanten in het multi-cloudtijdperk is het speerpunt van VMware’s nieuwe strategie. Multi-cloud wordt hét fundament onder de volledige modernisering van het applicatielandschap. Bedrijven willen alles digitaliseren. Hele businessmodellen gaan op de schop.

VMware’s boodschap deze week tijdens VMworld is dat ‘cloud first’ heeft afgedaan. Het devies is: alle ballen op multi-cloud. ‘Cloud smart’ is de nieuwe religie. In plaats van alles in één cloud onder te brengen, kan je beter met meerdere clouds werken. Je kiest de cloud die het beste bij je business en bij je applicatie past. Dit vereist een gedistribueerde architectuur.

Virtualisatie van servers

VMware heeft de ambitie om leider te worden bij multi-cloud computing. Volgens topman Raghu Raghuram staat het derde hoofdstuk in de geschiedenis van zijn bedrijf voor de deur. De Californische softwarefabrikant werd groot met de virtualisatie van servers. Na dit eerste hoofdstuk brak de tijd aan dat klanten privé-clouds gingen bouwen. Probleem was die datacenters goed te beheren. ‘VMware introduceerde toen het concept van het door software gedefinieerde datacentrum.’ Daarmee werd het tweede hoofdstuk ingeluid. 

Hoofdstuk drie is de multi-cloud. De komende twee decennia zullen in het teken staan van dit concept. Raghuram ziet voor zijn onderneming een hoofdrol weggelegd. Dat kan omdat VMware niet aan enige cloud is gebonden. Met deze ‘neutrale’ benadering is het bedrijf bij uitstek in staat om klanten te ondersteunen bij hun cloud-reis, stelt Raghuram. 

De uitrol van applicaties over meerdere clouds zal niet zonder slag of stoot gaan. Volgens de ceo komen er zeker nieuwe problemen. Maar VMware werkt aan oplossingen, luidt zijn boodschap. De softwaremaker presenteert tijdens VMworld al zijn Cross-Cloud Services, geïntegreerde diensten die de migratie naar de cloud moeten versnellen. Ook wordt kostenbesparing in het vooruitzicht gesteld. Verder zou de gebruiker meer controle over elke cloud krijgen, terwijl ook de flexibiliteit kan toenemen.

De diensten omvatten een platform voor het ontwikkelen en implementeren van cloud-native-applicaties. Ook wordt een cloud-infrastructuur geboden voor de werking en het beheer van bedrijfsapplicaties. Verder voorziet men in software om de prestaties en kosten van applicaties in verschillende clouds te bewaken en te beheren. 

Een andere component is beveiliging over de gehele multicloud-operatie en alle applicaties. Ten slotte biedt men een digitale werkruimte om overal werknemers te ondersteunen. Ook het beheer van applicaties aan de rand van het netwerk hoort daarbij. Zeker nu personeel op afstand blijft werken, is het nodig hen probleemloze oplossingen te bieden. VMware bereidt de volgende generatie van applicaties voor die als het ware in de ‘edge’ zijn geboren.

Vragenuurtje

Tijdens een vragenuurtje met Europese journalisten werd Raghuram gevraagd naar de relatie met Dell. In november wordt VMware zoals bekend afgesplitst van het moederconcern. Volgens de ceo blijft de band met Dell sterk. Oprichter Michael Dell houdt nog steeds intensief contact. En dat zal zo blijven. ‘Hij is een geweldige bron van advies', aldus Raghuram over de ondernemer die 37 jaar geleden zijn naam gaf aan het nog altijd florerende it-bedrijf.

VMware verwacht dat zijn Sovereign Cloud in Europa zal aanslaan. De onderneming is zich er bewust van dat in de EU over zaken als privacy anders wordt gedacht. De behoefte aan multi-cloud is in Europa zelfs groter dan in de VS. Samen met onder meer OVHCloud en Telefonica gaat VMware een cloud aanbieden waarbij data en informatie alleen in bepaalde locaties worden opgeslagen. Klanten blijven de baas over hun eigen data. Soevereiniteit is gegarandeerd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-10-07T10:18:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.