IBM waarschuwt voor 'Frankenstein in de cloud'

Grote Nederlandse ondernemingen vinden het lastig meerdere clouds te koppelen aan hun bestaande netwerk. Om dit toch te realiseren, gaan organisaties onderdelen houtje-touwtje verbinden.

Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek van IBM onder bedrijven met meer dan vijfhonderd miljoen dollar omzet. Ook Nederlandse directeuren werkten hieraan mee.

IBM waarschuwt voor het ‘hapsnap’ aan elkaar knopen van onderdelen zoals thans veel gebeurt. Dit resulteert in systemen vol complexiteit en geassembleerde onderdelen. IBM'ers spreken van het ‘Frankencloud-model’, omdat het netwerk als het monster van Frankenstein is samengesteld. 

Verder komt uit het onderzoek naar voren dat het gemiddelde beveiligingsteam 25 tot 49 tools gebruikt van maximaal tien verschillende leveranciers. Dit gegeven creëert blinde vlekken. Volgens IBM is het daarom niet verstandig om beveiligingssystemen zelf samen te stellen. De security van een bedrijf moet worden ontworpen met één controlepunt. Dat biedt een holistisch beeld van bedreigingen en vermindert de complexiteit.

Security blijft een heet hangijzer. Twee op de drie Nederlandse respondenten geeft aan dat beveiligingsproblemen een belangrijk obstakel blijven vormen voor het verbeteren van hun bedrijfsprestaties. Desondanks behoort bij 44 procent security niet tot de voornaamste investeringen.

Sterk gedaald is het percentage Nederlandse directeuren dat zegt alleen gebruik te maken van de private of publieke cloud. In 2019 was dit 42 procent, nu 1 procent. De overgang naar multi-cloud en hybride cloud is vrijwel totaal. Zorgen over vendor lock-in, beveiliging, compliance en interoperabiliteit worden het vaakst genoemd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-10-29T09:50:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.