Cloud-transitie bij SAP boven verwachting

Resultaat

SAP heeft de smaak van de cloud te pakken. Na een aarzelend begin weet Europa’s grootste softwarebedrijf meer omzet uit de cloud te halen. Maar dit kost de Duitsers wel winstmarge.

De transitie kwam bij SAP vrij laat op gang en ging gepaard met hoge investeringen in productontwikkeling, marketing en reclame. Bovendien zijn clouddiensten in het begin niet zo winstgevend als dure softwarepakketten waarvoor eenmalig een hoog licentiebedrag moet worden betaald. Net als concurrenten Oracle, Salesforce en Workday zet SAP in op de verkoop van abonnementen die voor een meer gestage inkomstenstroom zorgen. 

Na bekendmaking van de cijfers over het vierde kwartaal stond de koers daarom onder druk ondanks de bemoedigende resultaten. De transitie zette zich dat kwartaal versterkt door. Over het afgelopen jaar overtrof de gerealiseerde cloud-omzet de verwachtingen. 

De omzet uit clouddiensten in het vierde kwartaal nam 28 procent toe tot 2,61 miljard euro. De S/4HANA cloud-omzet steeg met 65 procent naar 329 miljoen euro. De opbrengst uit cloud en software pluste zes procent naar 6,99 miljard euro. De omzet uit softwarelicenties daalde echter vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder met veertien procent naar 1,46 miljard euro. De operationele winst (IFRS) daalde met dertig procent.

SAP vertrouwt erop dat het positieve momentum dit jaar zal aanhouden. Voor 2022 wordt een versnelde groei van de cloud-omzet verwacht. Met name S/4HANA cloud zit in de lift.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-01-18T11:13:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.