OpenStack lift mee op groei hybride cloud

Steeds vaker wordt gekozen voor opensource-cloudsoftware ter ondersteuning van hybride-cloud-omgevingen en integratie van het container-orkestratie platform Kubernetes. Het gebruik van OpenStack, enkele jaren geleden uitgegroeid tot de norm voor open infrastructure-as-a-service, groeit als kool.

Gebruikers hebben dit jaar al meer dan veertig miljoen cores van OpenStack-computing in productie geverifieerd. Dat betekent een stijging van zestig procent ten opzichte van 2021 en een stijging van 166 procent sinds 2020. 

De OpenInfra Foundation meldt dit in zijn '2022 OpenStack User Survey Report'. Het rapport is gebaseerd op de feedback van meer dan 430 respondenten. Meer dan driehonderd implementaties zijn erin opgenomen. De respondenten variëren van organisaties die alleen de software evalueren tot organisaties die in productie zijn. De omvang van de implementatie varieert van micro tot hyperscale. Tot de grootste gebruikers behoren de Japanse chatdienst Line (vier miljoen kernen) en softwareleverancier Workday (2,84 miljoen). Ook China Mobile, China Unicom, Huawei, Walmart Labs en Yahoo behoren tot de Million Core Club, een groep die in 2021 werd opgericht om de grootste OpenStack-implementaties ter wereld te erkennen.

Voetafdruk

De omvang van OpenStack-implementaties blijft overigens sterk variëren, waarbij iets meer dan de helft van de implementaties tussen de honderd en 10.000 cores vallen. Voorbeeld van een middelgrote gebruiker die het aantal implementaties dit jaar aanzienlijk heeft vergroot, is Schwarz IT. De it-organisatie van Lidl, Kaufland en andere retailers verhoogde zijn OpenStack-voetafdruk dit jaar met meer dan 160 procent tot 15.000 cores. Een grote Europese telco verhoogde zijn OpenStack-footprint tot 120.000 cores, een stijging van 131 procent. De Franse publieke cloud-aanbieder OVH zit met een voetafdruk van 900.000 cores inmiddels dicht bij de groep gebruikers, een stijging van tien procent ten opzichte van 2021.

Linux OpenStack Kubernetes Infrastructure (Loki) wordt in toenemende mate in productie geïmplementeerd als de OpenInfra-standaard. Kubernetes wordt nu ingezet bij meer dan 85 procent van de OpenStack-implementaties. Verder stijgt de adoptie van Octavia, een opensourcetool voor ‘load balancing’ die is ontworpen om te werken met OpenStack. Deze oplossing wordt veel gebruikt om een soepele overgang van workloads tussen verschillende cloud-omgevingen (openbare en privéclouds) mogelijk te maken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-11-22T13:47:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.