Atos begint Eviden voor data, cloud en security

Kwartaalcijfers tonen de marktpotentie van de afsplitsing

Atos

Het Franse ict-concern Atos Group heeft zijn activiteiten op het gebied van digitalisering, cloud computing, cybersecurity en big data ondergebracht in het nieuwe merk Eviden. De resterende activiteiten, zoals het infrastructuur- en werkplekbeheer en outsourcing, behouden de naam Atos.

Atos hanteert de merknaam Eviden sinds begin april 2023. Onder het merk hangen de Atos-activiteiten Digital, Cloud en Big Data & Security. De dienstverlener maakte in juni 2022 bekend dat er een splitsing zou komen in de activiteiten die betrekking hebben op data/applicaties en degene die met ict-infrastructuur te maken hebben. Toen gebruikte Atos trouwens de naam Evidian als werknaam voor de afsplitsing. Zo heette ook de divisie voor beheer- en beveiligingsoplossingen van Bull, die in 2014 door Atos werd gekocht.

Marktpotentie

De splitsing is onderdeel van een herstructurering binnen de Atos Group. Het idee erachter is dat er zo meer focus en bewegingsvrijheid komt zodat beide onderdelen zich afzonderlijk beter kunnen ontwikkelen. Met hoge omzet- en winstverwachtingen zit de grootste marktpotentie voor Atos in de activiteiten van Eviden. De dienstverlener zet in op intensieve samenwerking met hyperscalers en grote softwarebedrijven.

In de media wordt regelmatig gespeculeerd dat Thales, Orange of Airbus interesse hebben in de Atos-activiteiten met de grootste potentie, wat lang werd ontkend. Afgelopen januari bevestigde Atos evenwel dat er gesprekken zijn met een nieuwe minderheidsaandeelhouder voor deze activiteiten.

De activiteiten van Eviden waren in 2022 goed voor een omzet van 5,3 miljard euro, twee procent meer dan in 2021. De winstmarge bedroeg 5,2 procent. Atos verwacht dat omzet en winst van Eviden over 2023 sneller groeien dan in 2022. Daartegenover staat dat de omzet van Tech Foundations, de in Atos achterblijvende activiteiten, in 2022 1,6 procent afnam ten opzichte van een jaar eerder. De winstmarge bleef beperkt tot 1,3 procent. Over 2023 verwacht Atos een positieve marge voor deze activiteiten.

Eerste kwartaal

In het eerste kwartaal van 2023 is het verschil tussen Eviden en Tech Foundations nog meer uitgesproken dan over het gehele jaar 2022. De activiteiten van Eviden boekten van januari tot en met maart ruim 1,3 miljard euro omzet, 9,1 procent meer dan een jaar eerder. De omzet van Tech Foundations bleef steken op amper 1,5 miljard euro, 3,4 procent minder dan een jaar eerder.

De totale omzet van de Atos Group bedroeg afgelopen kwartaal 2,8 miljard euro, een stijging van 2,2 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022. De groei werd gedrukt door afnemende omzet in de twee regio's Noord-Europa & Azië / Pacific (-1,3 procent) en in Noord- en Zuid-Amerika (-1,1 procent). In Centraal-Europa en in Zuid-Europa groeide de omzet juist met respectievelijk 2,6 en 9,8 procent. De regio waaronder Atos de rest van de landen en zijn wereldwijde activiteiten schaart, boekte 8,6 procent meer omzet.

Begin 2022 kondigde de Franse ict-groep een herstructurering aan, na een mega-afschrijving van 2,4 miljard euro over het voorgaande boekjaar. De organisatie zou worden vereenvoudigd tot slechts drie divisies: Big Data & Security, Digital en Professional Services. De eerste twee divisies gaan nu op in Eviden. Volgens Atos zou de splitsing voor eind 2023 zijn voltooid. Er komen dit jaar nog twee aandeelhoudersvergaderingen om dit te bezegelen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-04-28T16:14:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.