Vereniging Xplor Nederland geeft er de brui aan

Dit artikel delen:
Stekker

Xplor Nederland, een platform voor klantcommunicatie-professionals in de Benelux, houdt er mee op. Een sterke daling van het aantal leden, een tekort aan sponsors en een gebrek aan animo voor vrijwilligerswerk hebben de vereniging de das om gedaan. Wel blijft de Stichting Xplor Nederland voortbestaan voor de borging van de EDP-certificering.

De leden van Xplor Nederland hebben in twee bijzondere algemene ledenvergaderingen op 7 februari en 5 maart jongstleden besloten de vereniging te ontbinden en het batig saldo in te zetten voor het borgen van de EDP-certificering.

Het bestuur meldt dat ondanks een herijkte strategie in 2017 het niet gelukt is om meer leden en genoeg nieuwe sponsors te werven. Sterker nog, het aantal leden liep in 2018 met 15 procent sterk terug. Bovendien was er weinig belangstelling voor de georganiseerde evenementen in 2017 en 2018. Al met al dreigde de vereniging in financieel zwaar weer te komen.

Het bestuur besloot uiteindelijk in januari 2019 een bijzondere ledenvergadering bijeen te roepen en de leden voor te stellen de vereniging te ontbinden en de EDP-certificering veilig te stellen. Hierbij worden documentprofessionals in Nederland en Vlaanderen begeleid tot Electronic Document Professional (EDP).

De Stichting Xplor Nederland Evenementen, die voor de Vereniging Xplor Nederland de evenementen organiseert, wordt omgezet naar een stichting die borging van de EDP-certificering veilig stelt.

Xplor International

Er bestaat nog steeds een Xplor International, een wereldwijd overkoepelend platform voor documentprofessionals. Die in 1981 opgerichte non-profit organisatie komt voor uit een aantal Amerikaanse gebruikers van de Xerox-printsystemen die in 1979 de koppen bij elkaar staken om de ervaringen uit te wisselen en de fabrikant ideeën aan te reiken voor verdere productontwikkeling. Vrijwel direct na de oprichting werd de gebruikersvereniging opengesteld voor anderen en werd daarmee leveranciersonafhankelijk.

Later in de jaren tachtig groeide Xplor uit tot een internationale organisatie waar zich ten slotte ook leveranciers bij mochten aansluiten. In 1995 richtten diverse Nederlandstalige leden de Dutch Chapter op. Hieruit is Xplor Nederland voortgekomen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-03-19T15:41:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.