Obama bezoekt Rittal op Hannover Messe

Amerikaanse president wordt op beurs bijgepraat over IoT

VS-president Barack Obama bezoekt met bondskanselier Angela Merkel de stand van Rittal op de Hannover Messe. Naast Merkel staat topman Friedhelm Loh en de directeur Rittal Amerika (foto: Rik Sanders)

Hoog bezoek voor datacenterleverancier Rittal: Barack Obama bezocht de stand van dit Duitse bedrijf tijdens zijn rondgang op de industriebeurs Hannover Messe. Dit deed de Amerikaanse president in gezelschap van bondskanselier Angela Merkel. Topman Friedhelm Loh van Rittal vertelde hem dat het Duitse bedrijf in hetzelfde jaar is gestart als Obama werd geboren.

Rittal is een familiebedrijf, gesticht in het geboortejaar van Obama: 1961. Topman Loh legde de Amerikaanse president uit hoe het bedrijf is uitgegroeid van fabrikant van computer- en netwerkkasten tot leverancier van energiedistributie- en klimaatbeheersingssystemen, it-infrastructuurdiensten en software voor netwerkarchitecturen. 

Modulen

Standaard datacentermodule van Rittal

Obama toonde zich geïnteresseerd in zijn verdere uitleg over de nieuwste gestandaardiseerde computer-ruimtemodulen. Dit zijn verplaatsbare, energiezuinige kasten die standaard in een datacenter worden geplaatst. ‘Gezien de toenemende digitalisering in de wereld zullen bedrijven die met steeds grotere datasets werken, behoefte hebben aan dit soort oplossingen’, constateerde de Amerikaanse president.

Loh wees hem er op dat Rittal deze standaardkasten levert aan een mega-datacenter die in een voormalige mijn aan de Noorse westkust wordt ingericht. Dat wordt in zijn ogen het grootste standaard-datacenter in Europa.

Industrie 4.0

Ook vertelde Loh dat Rittal een nieuwe fabriek gaat bouwen in Herborn, waar het bedrijf ook zijn hoofdzetel heeft, die geheel Industrie 4.0 zal zijn. De fabriek zal eind 2017, begin 2018 worden opgeleverd; naar verwachting zal door de verregaande automatisering nog maar 30 procent van het huidige aantal fabriekskrachten nodig zijn om de productie draaiende te houden. Volgens Loh investeert Rittal 140 miljoen euro in zijn IoT-plan.

Wel stelde de bestuursvoorzitter dat het grootste struikelblok bij het bouwen van een Industrie 4.0-fabriek niet zozeer de techniek is, maar de kennis van de ict’ers. Die zijn nog niet ervaren genoeg in het implementeren van internet of things (IoT)-toepassingen in fabrieksomgevingen.

Partnerland

Barack Obama en Angela Merkel bewonderen de minicomputer van Harting die hier wordt ingezet bij de Etos-conceptauto van het Zwitserse Rinspeed.

Obama is twee dagen in Hannover. Gisteravond opende hij de Hannover Messe, waar de Verenigde Staten dit jaar partnerland is en veel aandacht uit gaat naar IoT. Vandaag maakte hij een tour langs een aantal bedrijven, waaronder een aantal Duitse familiebedrijven, waaronder naast Rittal robotarmfabrikant Weidmüller, kabel- en connectorenleverancier Lapp Group en industrieel automatiseerder Harting.

Het bezoek van Obama zorgde voor stringente beveiligingsmaatregelen in en rond het beursterrein in Hannover. Pas vanaf circa 12.00 uur hadden bezoekers weer overal vrij toegang. In de loop van de dag houdt Obama in Schloss Herrenhausen in Hannover nog een minitop met naast Merkel de Franse president François Hollande, de Engelse premier David Cameron en de Italiaanse minister-president Matteo Renzi.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-04-25T13:54:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.