Schiphol: Op- en terugschakelen noodstroom kostte tijd

Gevolgen voor in lucht houden operationele- en it-systemen

Schiphol

Schiphol zegt onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren naar de oorzaak van het niet adequaat kunnen opvangen van de stroomstoring afgelopen weekeinde. Of het aan een haperende noodstroomvoeding (ups: uninterruptible power supply) heeft gelezen, kan de luchthaven nog niet aangegeven. Wel laat Schiphol weten dat het 'op- en terugschakelen naar noodstroom gevolgen heeft gehad voor de operationele- en it-systemen'.

Door werkzaamheden van de beheerder van het hoogspanningsnet, Tennet, vielen zaterdagnacht twee verbindingen uit in Amsterdam-Zuidoost. Dat zou weer een spanningsdip op Schiphol hebben geleid waardoor onder andere de incheck- en bagagesystemen uitvielen. Dit leidde tot grote chaos op de luchthaven, op een van de drukste vakantieweekeinden van het jaar.

Op de vraag of de verschillende ups'en wel goed hebben gefunctioneerd laat een woordvoerster weten: 'Uiteraard zullen we onafhankelijk onderzoek laten doen naar hoe het incident heeft kunnen plaatsvinden en vervolgens processen evalueren. Het is nog te vroeg om daar verder iets aan toe te voegen. Wat we wel weten is dat de omschakeling naar de noodsystemen voor de diverse processen direct in werking is getreden. Op- en terugschakelen naar noodstroom heeft impact op je operationele- en it-systemen. Dit kost tijd voordat alles weer volledig operationeel is.'

Ópmerkelijk

Maar dat de gevolgen van de op- en terugschakeling naar noodstroom een urenlange uitval van twee belangrijke systemen betekende, is opmerkelijk te noemen. Bij een noodstroomvoorziening zorgt normaliter een ups voor een ononderbroken stroomvoorziening waarna een generator na een aantal seconden deze noodstroomvoorziening overneemt. 'Het zou kunnen dat Schiphol met preferenties werkt', zegt een woordvoerder van Elinex Power Solutions, specialist op het gebied van noodstroomvoorzieningen. 'Zoals in een ziekenhuis vaak eerst de ic direct noodstroom krijgt en dan andere afdelingen. Wellicht dat Schiphol in dit soort gevallen andere, nog belangrijkere systemen voorrang geeft, maar de verklaring is te algemeen om hier meer over te kunnen zeggen.'

Extra navraag bij Schiphol hierover levert nog geen antwoord op. Dat geldt ook voor de vraag of de luchthaven voor de incheck- en de bagagesystemen een statische batterij-ups gebruikt en voor andere systemen, zoals de verlichting en de verkeersleiding, robuustere maar ook duurdere dynamische roterende ups-systemen. Naar verluidt zou de batterij-ups de spanningsdip niet goed hebben kunnen opvangen, maar daar geeft de luchthaven verder niet op in.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-04-30T11:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.